Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vloni bylo odcizeno méně aut, klesá však objasněnost

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Vloni bylo v Česku odcizeno na 13.000 aut, což je nejméně za posledních deset let.

Objasněnost těchto krádeží však klesá, policisté vyřeší jen 15 procent případů. Informoval o tom deník Právo. Podle policie auta kradou zlodějské gangy vybavené nejmodernější technikou, které často zajíždějí i do sousedních zemí a kterým nahrává i nevyhovující česká legislativa. Krádežemi jsou nejvíce ohroženi majitelé škodovek či dalších aut z koncernu Volkswagen.

"Situace v odhalování a objasňování zůstává dlouhodobě velmi neuspokojivá," řekl Právu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Podle něj je personální obsazení policistů zpracovávajících tuto problematiku dlouhodobě nevyhovující a ÚOOZ už dlouho naléhá na krajské policejní ředitele, aby počty detektivů specializujících se na krádeže aut navýšili.

Za poklesem počtu odcizených vozidel na našem území podle policie stojí mimo jiné i fakt, že stále více tuzemských zlodějů jezdí auta krást do sousedních zemí, zejména do Německa a Rakouska, kde mají větší výběr luxusních vozidel. Kradená auta se pak často vozí do Česka, protože zde není problém je znovu přihlásit pod novou identitou. Část vozidel končí i zemích bývalého Sovětského svazu.

Právě legislativu upravující registraci vozidel policisté označují za velký problém. "Kontrola původu vozidla se v rámci procesu registrace vozidla prakticky neprovádí, je naprosto nedostatečná," konstatuje ÚOOZ v dokumentu, který se touto problematikou zabývá. Policisté chtějí, aby politici příslušné zákony zpřísnili, a tím zkomplikovali zlodějským gangům přihlašování ukradených aut.

Za posledních deset let bylo nejvíce aut ukradeno v roce 2002, tehdy zmizelo více než 26.000 vozidel.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)