Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Chameleon: netradiční americký koncept

Dan Vořechovský
Diskuze (6)
Tradiční mikrobus ze 60.let napěchovaný nejmodernější technikou. To je koncept VW Chameleon.

Společnost Volkswagen of America vytvořila značně netradiční koncept na bázi modelu VW Deluxe Microbus z roku 1964. Její výzkumná laboratoř ERL oblékla do tradiční karoserie nejmodernější technologické prvky.

Volkswagen v tomto konceptu pokračuje ve vývoji technologií, které mají zároveň co nejméně odvádět řidiče od řízení. Velký prostor a unikátní struktura mikrobusu poskytly ideální prostředí pro integraci mnoha různých technologií. Chameleon tak obsahuje poslední poznatky z technologického vývoje v oblasti reprodukce zvuku, hlasového ovládání, senzorů, multifunkčních obrazovek, navigace, osvětlení, baterií, solárních článků a mnohé další prvky. Uvnitř vozu najdeme interaktivní digitální přístroje, kapacitní dotykové senzory, digitálně upravený zvuk, ovladače na hlasové ovládání. Vůz má také elektronické bezklíčové uzavírání dveří nebo širokoúhlou parkovací kameru.

Na pohonu vozu spolupracovala laboratoř ERL se společností Hybrid Technologies a tak koncept pohání pouze elektromotor na Li-Pol články. Protože návrháři použili “kalifornskou” verzi karoserie se surfovými prkny na střeše, připojili na ně solární články, které slouží jako přídavný zdroj energie.

Volkswagen bude koncept Chameleon využívat jako PR prezentaci možné budoucí automobilové elektroniky. Premiéru vůz zažil 22.září v americkém Bostonu.

Dan Vořechovský
Diskuze (6)
Avatar - misoo
27. 9. 2006 22:26
nebral by som to az tak vazne
je to len zaujimava prehliadka techonologii... nieco take ako ked do clia nasackuju sest 40cm basakov a desat LCD obrazoviek... tzv. chodiaci reklamny putac... ;-) s vyrobou ani image to nebude mat asi nic spolocne...
27. 9. 2006 21:46
CO JE DŮLEŽITÉ
Především se pořádně podívej na tu káru... jestli to s tebou nehne, pak sem nepatříš... Tohle je historická ikona od VW... třetí, vedle brouka a GURU I....Jo... jsou tací, kteří si na dokonalých technických finesách budují (nevybudovatelné) image... a pak jsou tací, kteří jen nepřímo předvedou, že můžou dát do auta také všechno... ale proč? Oni image nebudují, oni image mají... desetiletí. Auto totiž nedělá tisíc čudlíků a dva tisíce čidel... Kapiš? BRAVO VW-PORSCHE :yes:
Avatar - element5
27. 9. 2006 21:08
Re: Stylovka
No nevím jestli by zrovna s tímhle udělal VW díru do světa. Kdo by si takové auto dnes asi koupil? Pro současné "nezávislé" bude příliš drahé a otcové od rodin, respektive jejich drahé polovičky preferují SUV. Není proto divu, že koncept se kterým před lety přišlo kalifornské designové centrum VW zůstal pouze konceptem a pochybuji, že se na tom kdy co změní.
Avatar - element5
27. 9. 2006 20:39
Re: Stylovka
Čerte, čerte, přečti si ten článek ještě jednou. :-O