Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen T-Roc R – Sourozeneckou přetahovanou vyhrává. Ale co dál?

Stanislav Kolman
Diskuze (175)

Dvoulitr, 300 koní, automat, pohon všech kol. Koncernová konfigurace, o které jste u nás mohli číst už několikrát. A teď je tu zas, jen v jiném balení.

Design, interiér


S rostoucí popularitou SUV a crossoverů se nezvyšuje jen jejich samotný počet, ale i množství nejrůznějších derivátů. Tyhle mají být stylovější jako kupé, tamty zase schopnější v terénu. A pak je tu kategorie, která vlastně kombinuje dva naprosto vzdálené světy – komfort zvýšeného posezu a prostornost SUV proti radosti z ryzí sportovní jízdy. A světe div se, právě tohle odvětví lidé čím dál více milují. Nezlobme se na automobilky, že staví auta, která zdánlivě nedávají smysl. Kdo by ve své pekárně svéhlavě prodával jen a pouze housky, když lidé od sedmé ráno houfně ťukají na výlohu a chtějí vánočku?

A tak by se dal v krátkosti vysvětlit důvod, proč vznikl Volkswagen T-Roc R. Přitom v zásadě nepřináší nic nového. Vzhledově se od klasického provedení liší jen decentně, v útrobách má dobře známou techniku Golfu R. A když by někdo výslovně požadoval rychlé koncernové SUV, může přeci sáhnout po exotickém modelu Cupra Ateca. Má něco takového smysl? Jestli pořád váháte, přečtěte si znovu první odstavec.

V nenápadném

Pamatuji si na náš tradiční redakční výběr toho nejlepšího a nejhoršího, myslím, že to bylo dva roky zpátky. Posteskl jsem si tehdy, že všechny ty ostré sportovní golfy sice velmi dobře jezdí, ale vzezřením svou povahu nikterak nedávají najevo. Jenže uběhl nějaký čas a musím říct, že uvažování nad touhle „problematikou“ jsem za tu dobu trochu přehodnotil. Aut, která se snaží upoutat nejrůznějšími cinkrlátky, spoilery, obrovskými difuzory, nefunkčními otvory, těch je tu dnes spoustu. A řada z nich nemá se sportováním nic společného. Proto se mi dnes mnohem více líbí, když si auto zachovává decentní charakter a své schopnosti spíše maskuje.

Co platí pro rychlé golfy, to platí i pro rychlého t-roca. Ambice dávat stovku „pod pět“ vlastně prozrazují až detaily při bližším zkoumání – jmenovitě o 15 mm snížený podvozek a koncovky příplatkového výfukového systému Akrapovič za 89.100 Kč. Nebojte, ještě o něm bude řeč. Jinak je ale tenhle t-roc docela nenápadné SUV, které by se v nějakém obyčejnějším laku relativně snadno ztratilo v davu mezi ostatními. Tahle modrá ale autu náramně sluší a pozornost budí, stejně jako atraktivní devatenáctipalcová kola za příplatek 15.000 Kč. Sportovnější tvary mají rovněž nárazníky, ten zadní v doprovodu černého difuzoru.

Celkovou filosofií rychlého SUV má T-Roc R nejblíže k sesterskému vozu Cupra Ateca. Mají stejnou techniku, volkswagen ale při potřebě rychlé akcelerace může těžit z kompaktnějších rozměrů. Při délce 4234 mm, šířce 1819 mm a výšce 1573 mm je t-roc o 142 mm kratší, 22 mm užší a 42 mm nižší než španělský sourozenec. Není překvapením, že je i o nějaké to kilo lehčí, jen příplatkový výfuk pomohl uspořit sedm kilogramů.

Za volantem už se cítíte jako v každém jiném t-rocu. Začnu tou největší kaňkou, kterou si erko převzalo od koncernových sourozenců. Je jí přístrojová deska tvořená kompletně z tvrdých plastů, které najdeme i ve výplních dveří. Se skřípajícími zuby se to dá odpustit základnímu t-crossu, ale ne autu s cenovkou nad milionem. Vždyť reprezentativnější materiály už dnes umí i vozy z nižších segmentů.

Volkswagen T-Roc R Volkswagen T-Roc R

Když ale tohle překousnete, další neduhy se hledají těžko. Volant má úzký věnec a parádně padne do ruky, multimediální systém je sice převzatý z modelu Polo, ale funguje dobře a nechybí mu klasické ovladače po stranách. Panel pro nastavování teploty je oddělen, takže s ním snadno operujete i za jízdy. Pořád platí to stokrát omílané, že do volkswagenu sednete, nastavíte sedačku a můžete vyrazit na cestu.

Sezení samotnému nechybí potřebná opora, sedačky jsou sportovně tužší, což se mi líbilo. Kolem sebe mám dostatek místa a poskládám se i do druhé řady, kde mi stále zůstává několikacentimetrová rezerva nad hlavou. Pravda, před koleny by mohlo být více místa, stejně tak v ramenou t-roc strádá, chcete-li vzadu cestovat tři. Potěší praktická vychytávka v podobě průvlaku na lyže, stejně tak možnost sklopení sedaček a utvoření takřka rovné ložné plochy. Ze své praktičnosti t-roc při sportovním přerodu nic neztratil.

Samotný zavazadelník slibuje od 392 do 1237 litrů, je snadno průchozí a víko se otvírá dostatečně vysoko. Jen spodní hrana už je docela vysoko, což při nakládání těžších věcí nepotěší. Zejména když si uvědomíme, že je zemi blíž než standardní provedení. Kufr má pravidelný tvar a ke spokojenosti mi chyběl nějaký ten prvek pro usnadnění každodenního života. Taška s nákupem se vám v tomhle 300koňovém autě rozsype snadněji než jinde!

Motor, jízdní vlastnosti


My už se známe

Motorizace 2.0 TSI 221 kW v kombinaci se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG a pohonem všech kol prostřednictvím spojky Haldex. Pokud jste posledních pár let nežili v jeskyni, nebo vyloženě neignorujete to rychlejší z koncernového mainstreamu, určitě vám je tahle konfigurace povědomá. Není divu, vždyť ji už dobře známe z Golfu R, Leonu Cupra či už zmiňovaném SUV Cupra Ateca. A protože k poslednímu zmíněnému zboží má T-Roc R ze všech nejblíže, byla by škoda vzájemné porovnání opomenout.

A proč jím rovnou nezačít? Vzali jsme do auta kufřík s racelogicem a na palubě rychlého volkswagenu pokračovali tam, kde jsme s ostrou atecou zhruba před rokem skončili. Shodou okolností obouvaly oba vozy v době testování zimní devatenáctky, jen s tím rozdílem, že erkový t-roc měl o 10 mm užší pneumatiky (235/40 R19 vs. 245/40 R19). O rozměrové výhodě rychlého volkswagenu jsem se zmiňoval už v první kapitole. Právě to je ostatně hlavní důvod, proč se celé měření neslo v duchu jemnější převahy t-rocu, byť jsou pohonné jednotky naladěný stejně – maximum výkonu je umístěno v 5300 otáčkách, 400 newtonmetrů točivého momentu pak v širokém pásmu od 2000 do 5200 ot/min.

Volkswagen T-Roc R Volkswagen T-Roc R

Že by na tom měl být t-roc o chlup lépe, naznačují už oficiální hodnoty obou výrobců. Zatímco Cupra Ateca slibuje stovku za 5,2 sekundy, T-Roc R by ji měl teoreticky zvládnout za 4,8 s. Realita přitom tak velký rozdíl nepřinesla. Cupra Ateca před rokem na letištní ploše zdolala stovku s aktivním launch controlem za 5,1 sekundy (tedy ještě o ždibínek rychleji, než stojí v oficiálních datech), erkový t-roc potřeboval rovných pět sekund, tedy o dvě desetinky více než slibují tabulky. Z deklarovaných čtyř desetin rozestupu tak najednou byla pouhá desetinka. Je ale třeba myslet na to, že měření probíhalo v podmínkách podobných, nikoliv naprosto stejných, takže se nějaká ta desetinka sem a tam může snadno přehoupnout.

Dalšími disciplínami jsou naše tradiční dynamická měření, nejprve v rychlostech 60-100 km/h. Sešlápnu-li plynový pedál až k podlaze, dostávám se s t-rocem na čas 2,3 sekundy, zatímco ateca potřebovala o půl sekundy víc. Stejné měření na čtvrtý rychlostní stupeň, který lze podržet neprošlápnutím plynového pedálu až do kickdownu, přitom ukazuje jen desetinovou výhodu pro t-roc (4,2 vs. 4,3 s). Následuje akcelerace z 80 na 120 km/h, kde se žádné velké překvapení nekoná. V kickdownu činí výhoda t-rocu dvě desetiny, na pětku osm desetin, na šestku dokonce 1,3 sekundy. S podrobnými hodnotami se můžete seznámit v níže přiložené tabulce.

Dynamické měření VW T-Roc R vs. Cupra Ateca VW T-Roc R Cupra Ateca
Pneumatiky 235/40 R19 245/40 R19
Pružnost v aut. režimu; na 4. RS(60-100 km/h)/v aut. režimu; 5. RS; 6 RS (80-120 km/h) [s] 2,3; 4,2/3,2; 5,7; 7,7 2,8; 4,3/3,4; 6,5; 9,0
Zrychlení 0-100 km/h [s] 5 5,1
Otáčky na nejvyšší RS při 130 km/h 2400 2400
Skutečná rychlost při tachometrových 50, 90 a 130 km/h [km/h] 49,6/86,5/127,6 48,9/87,2/126,3

Očekávané s překvapením

Když si jdete vyzvednout auto s technikou, která vám pod rukama už párkrát prošla, nečekáte žádný velký úžas. Jenže stačí aktivovat nejostřejší režim Race v kombinaci s výfukovým systémem Akrapovič a hned je ten zážitek o něco veselejší. Výfuk příjemně brumlá, umí i nějaké to práskání, kterého se při průjezdu tunelem ne a ne nabažit. Přitom stačí navolit některý ze střízlivějších režimů a erkový t-roc se rázem změní v krotkého beránka, který chce být všestranným každodenním parťákem.

Sportovní režim a systém launch control umí slušně zacvičit s orgány už za volantem atecy, natožpak v ještě svižnějším t-rocu. Opojné je především zrychlení v přímce, kdy tak nějak zapomenete na to, že sedíte v něčem vyšším než Golf R. Přitom stále platí, že cesta otáčkoměrem je pocitově hladká bez jakékoliv špičky. Převodovka v takovém případě rychle střídá jeden kvalt za druhým a motor nechává vytáčet až k červenému pásmu. Na sportovní svezení není připraven jen motor, ale i brzdy, které nastupují okamžitě a ostře, navíc působí, že jsou k neutahání. Ale pozor, pořád se bavíme o jízdě v rámci svižnějšího okreskového přesunu, ne ryzím okruhovém dovádění.

Volkswagen T-Roc R Volkswagen T-Roc R

Jet s erkovým t-rocem na okruh? Žádný nesmysl to není, pokud tedy auto nechápete jako skutečnou sportovní hračku. K takovému statutu bych za volantem potřeboval trochu víc emocí a míň neduhů SUV. Ne že by se karoserie kymácela ze strany na stranu, ale fyziku úplně neoblbne. Ano, auto vybavené čtyřkolkou a řízením s progresivním převodem se v zatáčkovitých pasážích ovládá snadno a čitelně, celkový projev je ale sterilní a samotné řízení ne až tak záživné. Zatímco s plynovým pedálem v podlaze si sedmistupňové DSG poradí, v jiných situacích občas klopýtne. Při ustálené jízdě se snaží držet co nejnižší otáčky, někdy se ale zapomene a nechá motor pracovat zbytečně vysoko. Eliminovat to pochopitelně lze manuálním (a hbitě fungujícím) řazením pádly pod volantem, ani tuhle disciplínu ale ostrý t-roc nenechá úplně na vás a když vytuší nějakou „levou“, převezme to do vlastních rukou.

Testovaný kousek je vybaven příplatkovými adaptivními tlumiči DCC za 19.700 Kč. Už v běžných režimech ladiči vsadili na tužší notu, a když si k tomu připočtete devatenáctipalcová kola, možná se zhrozíte. Výsledek ale překvapivě tak strašný není. Na rozbitých cestách sice podvozek místy tluče a projetí velké díry doprovází tupá rána od podvozku, neznamená to ale, že by se T-Rocem R nedalo v „daily“ režimu přepravovat z jednoho konce republiky na druhý. Na okreskách je poklidný a dobře odhlučněný, což platí i pro dálnice, kde s rostoucí rychlostí zaznamenáváte jen výraznější aerodynamický svist. Naopak ve sportovním módu už víte o sebemenší nerovnosti pod koly, zase si ale není nač stěžovat na hladkém asfaltu. A kdo by chtěl jet svižně s komfortnějším podvozkem, ten si takovou konfiguraci jednoduše navolí pro možnost Individual. Všestrannost, kterou jsme si tak pochvalovali na Golfu R, nechybí ani ostrému t-rocu.

A za kolik že jezdí? Když si chcete schopnosti motoru užívat plnými doušky a projedete pár náročnějších úseků stylem brzda-plyn, nedivte se, že apetit rychle poroste směrem k dvacítce. Klidnější trasy tvořené převážně okreskami přinesou hodnotu lehce nad devíti litry, mix okresek, dálnic a Prahy mi po týdenním soužití ukázal rovných 10,5 litru. Hlavně při kultivovanější jízdě mimo dálnice bych asi čekal o něco nižší apetit.

Závěr


Závěr

Tak co na něj říkáte? Ve finále hodně záleží, co si vlastně od takového auta slibujete. Volkswagen T-Roc R je perfektní v přímce, odlepování se od světel nebo připojování se do rychlého pruhu dálnice, to jsou mise, které zvládá s absolutní jistotou. Má tužší, ale ne vyloženě nekomfortní podvozek a nenechá se zahanbit ani v zatáčkách, které projíždí přesně tak, jak od rychlé čtyřkolky čekáte. Neslibujte si ale od písmenka R nějaké chycení za srdíčko. Pro někoho totiž rychlost není všechno a potřebuje ke sportovnímu svezení i trochu těch emocí, se kterými tenhle kousek šetří.

Vlastně ale T-Roc R nedělá nic vyloženě špatně. A ještě k tomu přijde na slušné peníze, alespoň v rámci možností. Základ stojí 1.042.900 Kč, zatímco za Cupru Ateca dáte minimálně 1.224.900 Kč. I když si připlatíte za ne zrovna levné výfuky Akrapovič a adaptivní podvozek (ten má Ateca už ve standardu), pořád jste ušetřili pár kaček na palivo. A věřte, v tomhle případě se budou hodit.

Nejlevnější verze modelu 479.900 Kč (1.0 TSI/85 kW T-Roc)
Základ s testovaným motorem 1.042.900 Kč (2.0 TSI/221 kW R)
Testovaný vůz bez příplatků 1.042.900 Kč (2.0 TSI/221 kW R)
Testovaný vůz s výbavou 1.264.600 Kč (2.0 TSI/221 kW R)

Volkswagen T-Roc R Volkswagen T-Roc R

Plusy

  • Živý a dynamický motor
  • Parádní akustický projev výfuků Akrapovič
  • Všestrannost vozu
  • Levnější než Cupra Ateca

Minusy

  • Váhavá převodovka DSG
  • Vyšší spotřeba paliva
  • Tvrdé plasty v interiéru
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (175)

Doporučujeme

Volkswagen T-Roc R 2.0 TSI DSG 4Motion
Cena základní sestavy 1 042 900 Kč
Výbava základní sestavy LED světlomety, čtyři koncovky výfuku, sportovní kožený volant s pádly, střešní spoiler, automatická klimatizace Climatronic, digitální přístrojový štít, infotainment Composition Media, asistent parkování a jízdy v pruhu, vyhřívání předních sedadel a trysek ostřikovačů atd. Kč
Cena testované sestavy 1 264 600 Kč
Výbava testované sestavy 19“ kola lehkých slitin Pretoria (+15.000 Kč), adaptivní regulace podvozku DCC (+19.500 Kč), asistenční paket řidiče (+16.000 Kč; el. sklopná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, asistent vyparkování, sledování slepého úhlu, automatické přepínání mezi dálkovými a potkávacími světlomety atd.), bezklíčové odemykání (+9100 Kč), zatmavená boční skla vzadu a zadní sklo (+8600 Kč), navigace Discover Media (+21.900 Kč), výfukový systém Akrapovič (+89.100 Kč) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1984
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 221 / 5300
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 2000 - 5200
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 9.1 / 6.5 / 7.5
Emise CO2: 171
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 392 / 1237
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1575 / 420
Rozměr pneu: 235/40 R19
Volkswagen T-Roc R 2.0 TSI DSG 4Motion
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4234
b) šířka (mm): 1819
c) výška (mm): 1573
d) rozvor (mm): 2595
e) rozchod vpředu (mm): 1546
f) rozchod vzadu (mm): 1547
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 890 / 1110
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 560 / 790
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 950
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930
k) šířka vpředu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 540
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 670
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Emel
29. 1. 2020 08:52
Re: dalsí milionek v riti
Nejde mi o to jaká auta, ale v jaké disciplíně. Točivý moment je obrovský, zrychlení působivé... ale baterie jsou limitující faktor. Jo, pokud ti jde o to ujet jednou dvakrát ze semaforů, tak fajn. Pokud ale začneš za Prahou dotírat na naftovou Octavii, tak holt budeš u Humpolce hledat nabíječku :-)

Tohle mi popisoval kdysi kamarád, co jezdil takové ty Cannonbally apod... s Imprezou STi, která měla 50l nádrž a žrala jen Super... prý předjížděl jednu naftovou Alfu za den asi třikrát :-)
29. 1. 2020 07:34
Re: dalsí milionek v riti
Je super, jak se vlamujes do otevřených dveří :yes:
29. 1. 2020 07:32
Re: dalsí milionek v riti
Nepíše se V12 ale W12, a podobné perly... strašně důležité pro diskusi jako takovou... nekonecne opravování a odpovědi na tu nejzákladnější otázku, kolem čeho se ta diskuse od začátku točí, te se nedockam. Babiš v televizi:)
29. 1. 2020 07:29
Re: dalsí milionek v riti
T-Roc ujede Allroadu. Stačila mi k tomu archaická hodnota zrychlení z nula na sto. Řečí jak opice blech a přitom jsi moje tvrzení nedokazal vyvrátit a jak jsi se snažil ;-)
Avatar - white label
29. 1. 2020 02:06
Re: dalsí milionek v riti
:D
Jaké napadání, kde?!? Prober se, to už ti zase přeskočilo, za tak krátkou dobu už podruhé?
Jsi neskutečně ješitný a paranoidní komik, v tomto ohledu na tebe nemá ani Hamuna s tetičkou dohromady.
Někdo si dovolí napsat věcné argumenty ke tvým "správným" názorům, a tvé poníženě ublížené ego to nedává..., evidentně bylo jen otázkou času, kdy se dostaví tvůj další zkrat, měl by sis pomalu začít zvykat na to, že ne každý ti odkývá všechno, o čem si ty myslíš, že tak (jako ty) to musí mít/brát/dělat všichni "normální" lidi...