Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Tiguan 2016: První SUV na platformě MQB oficiálně (video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (105)
Jen pár hodin před světovou premiérou na frankfurtském autosalonu se představuje produkční verze druhé generace Volkswagenu Tiguan, a to spolu s hybridním konceptem Tiguan GTE.

Nový Volkswagen Tiguan je zde, přičemž tentokrát se jedná více o revoluci, než evoluci. V prvé řadě vůz stojí na modulární platformě MQB, přičemž dostal zajímavější proporce – je delší, nižší a širší. S celkovou délkou 4486 mm se prodloužil o 60 mm, rozvor se zvětšil o 77 mm na 2681 mm. Na výšku pak druhá generace Tiguanu měří 1632 mm, což je o 33 mm méně než předchůdce, přičemž je o 30 mm širší, má 1839 mm. Pokud by vám to bylo málo, v roce 2017 má přijít i prodloužená, pravděpodobně sedmimístná varianta XL, byť pouze na některé trhy.

Z hlediska vnějšího designu se změnilo opravdu mnohé, ostřejší hrany na to nevypadají, ale automobil má lepší hodnotu aerodynamického odporu, a to cx=0,31. Celý vůz pak má sebejistější postoj a zejména záď není podobná ničemu jinému v portfoliu VW. Automobil se pak představuje rovnou ve třech verzích - sportovní R-Line, pak se standardním designem, nechybí ani offroadový paket.

Uvnitř najdeme zcela novou přístrojovou desku s digitálním přístrojovým štítem. Minimálně stejně důležité však je, že se podařilo zvětšit interiér o 26 mm, přičemž cestující na zadních sedadlech mají dokonce o 29 mm více místa na kolena. Zavazadlový prostor pak nabízí objem 615 litrů (+145 l oproti předchůdci), po sklopení zadních sedadel až 1655 l. Ve výbavě vozu nechybí head up displej (poprvé pro SUV Volkswagenu) či synchronizace s chytrým telefonem. Samozřejmostí jsou bezpečnostní a komfortní prvky, třeba adaptivní tempomat, kamery okolo celého vozu nebo systém Emergency assist, který rozpozná, když řidič přestane reagovat a vůz samovolně zastaví. Očekávejte také sedadla ergoActive a panoramatické střešní okno o rozměru 870 x 1364 mm.

Pod kapotou se nachází osm pohonných jednotek, čtyři zážehové a čtyři vznětové, přičemž nejsilnější dvoulitrový turbodiesel Bi-TDI má až 176 kW. Další dvoulitrové jednotky nabídnou 140 a 110 kW, základ pak tvoří diesel s 85 kW. U benzinů vše začíná dvěma verzemi motoru 1.4 TSI, a to 92 a 110 kW, pokračuje přes 1.8 TSI/132 kW a vrcholí motorem 2.0 TSI/162 kW. Základní agregáty mají pohon předních kol, ostatní pak nabízejí možnost mít i čtyřkolku. Jednotky pro nový Tiguan mají být až o 24 procent úspornější.

Vozy s pohonem všech kol 4Motion dostanou vyšší světlost podvozku, a to o 11 mm, tedy celkově 200 mm namísto 189 mm. Když si objednáte offroadovou variantu, pak bude nájezdový úhel činit 25,6 stupně místo standardních 18,3. Vzadu je úhel vždy stejný, a to 24,7 stupně. Novinkou pro tohle SUV pak je systém řízení elektroniky pohonu všech kol 4Motion Active Control, kde se dá přepínat mezi čtyřmi různými režimy pro jízdu mimo zpevněné cesty – offroad, offroad individual, snow a onroad. Zadní kola jsou připojována spojkou haldex páté generace. Tiguan pak umožňuje tahat přívěsy o hmotnosti až 2500 kg!

Vedle sériové verze tohoto Volkswagenu se ve Frankfurtu představí rovněž koncept Tiguan GTE, který využívá plug-in hybridního pohonného ústrojí. Vůz má výkon 160 kW a dokáže čistě na elektřinu ujet až 50 km. Průměrná spotřeba vozu v evropském měřícím cyklu činí 1,9 litru na sto kilometrů, což odpovídá emisím 42 g/km. Vůz má navíc na střeše solární modul. Ten by měl během roku vytvořit tolik energie, že auto zvládne ujet navíc až 1000 km (v závislosti na intenzitě slunečního svitu, třeba v Německu by to mělo být o polovinu méně).

Přední nápravu konceptu pohání přeplňovaná čtrnáctistovka TSI o výkonu 115 kW a elektromotor. Akumulátor ve voze je typu Li-lon. Elektromotor je začleněn do skříně šestistupňové automatické převodovky DSG. Čistě poháněn elektromotorem vůz může jet rychlostí až 130 km/h. V režimu GTE pak využívá sil obou motorů, přičemž se jedná o takzvaný „boosting“. V tom případě vůz zrychlí z klidu na sto kilometrů v hodině za 8,1 s a jede maximálně 200 km/h.

Předchozího Volkswagenu Tiguan bylo vyrobeno 2,64 milionu kusů, jedná se tedy o úspěšný model. Ještě loni přitom vzniklo půl milionu těchto SUV. Novinka má být uvedena na trh v dubnu 2016. První dojmy z novinky pak přímo z výstaviště přineseme už zítra!

Ondřej Chamilla
Diskuze (105)
Avatar - Ja Prvni 123
19. 9. 2015 14:05
Hmm, asi jich budou muset prodat opravdu hodně... aby měli z
Firma Volkswagen uvedla, že s vyšetřovateli spolupracuje, čelí pokutě až 37 000 dolarů za jedno vozidlo, což dohromady znamená více než 18 miliard dolarů.

Fakt si myslíte, že auta prodaná v Evropě ten systém nemají?
:-(

Zdroj: [odkaz]
Avatar - Ja Prvni 123
19. 9. 2015 13:57
Re: Večer koncernu Volkswagen
a bude i celovečerní omluva za podvod v US?

[odkaz]

;-)
Avatar - Ja Prvni 123
19. 9. 2015 13:54
Re: Nový TIGI..vypadá super.
Jo, asi tak...
;-)
Avatar - Ja Prvni 123
19. 9. 2015 13:53
Re: OK
A co Te na nem prekvapuje...?
15. 9. 2015 11:38
Re: Foto
Na tech omalovankach co jsou zde, jsou vsechny hrany umele zvyraznene, coz dela ten zajimavy design. Mezery mezi kolem a rafkem najednou dost narostla a jeste naroste. Predek mi prijde hrozne vysoky a ten cerny plast na narazniku a hlavne na dverich docela osklivy, prijde mi to na tech dverich takove levne. Ale chce to opravdu pockat na osobni setkani.
Zatim mam nejlepsi pocit asi ze zadku. Minuly se mi moc nelibil a tady jsem jeste nevidel skutecnou fotku z autosalonu jako ted predku >:D