Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Concept Universe: Zaměřeno na design (+wallpapers)

Jakub Sochor
Diskuze (4)
Jak si Volvo představuje své působení v prémiovém pětimetrovém segmentu?

Volvo Concept Universe je jednou z pozoruhodných vizí, prezentovaných na autosalonu v Šanghaji. Představuje svébytný pohled na tříprostorovou karosérii vyšší třídy s použitím proslulých rysů nordického designu.

Přímý pohled na příď napoví o futuristickém pojetí, kombinovaném s odkazem do minulosti. Čelní partie jsou zkosené, což působí majestátním dojmem. Kapota (připomínající dnes již historický model PV444/ 544) díky působivému tvaru, který má v kontextu s přídí vystouplý reliéf, zvyšuje originalitu automobilu. Té pak sekunduje osobitý motiv, spočívající v tenkých, plynulých linkách, který byl použit na světlometech a masce chladiče.

Boční pohled odhalí hladkou a minimálně členitou karosérii. Hmota zde není zpestřena ostrými a přímo vedenými linkami, jak je tomu například u sériových modelů Volvo, nýbrž citlivými zásahy do celku, které ústí v měkké přechody mezi jednotlivými karosářskými díly. Vizuální čistotě a přímočarosti sekundují sjednocené kliky dveří a použití černého B-sloupku karosérie a technicistní zpětná zrcátka.

Na zádi dochází k zajímavé skulptuře, která je dána zapuštěným zadním oknem. To je po bocích ohraničeno poměrně mohutnými D-sloupky, které plynule přechází do víka zavazadlového prostoru. To má rovněž specifický tvar, neboť se na něm prolíná několik ploch a linek. Zadní svítilny lehkého a nepříliš komplikovaného tvaru jsou propojeny tenkou spojnicí, která dodává designu ucelenost.

Kabina je vyvedena v avantgardním duchu. Byly v ní použity kontrastní barvy, které jsou zastoupeny tmavě šedou a světle krémovou. Zaujme konstrukční provedení sedadel, kde bylo použitou obou barev, přičemž tmavé díly jsou ohraničeny světlou částí kreativního tvaru. Komfort na palubě zvyšují dotykové displeje multifunkčních aplikací, jež slouží nejen k ovládání funkcí automobilu, ale i zábavnímu systému či navigaci.

Volvo Concept Universe: Švéd z vesmíru

Čína je pro Volvo zároveň tak trochu domácím trhem, neboť výrobce bezpečných vozů, který si za své produkty také nechává řádně zaplatit, je ve vlastnictví čínského Geely. Concept Universe představuje vizi skutečně luxusní limuzíny severské značky, které se v poslední době daří, vždyť za první čtvrtletí letošního roku prodala celosvětově 106.827 aut.

Podle šéfa Volva Stefana Jacobyho není Šanghaj jediným místem, kam novou studii přivezou, budou ji vystavovat také na dalších autosalonech v Evropě a USA. Jacoby rovněž potvrdil, že se pracuje na vývoji nové modulární platformy SPA (Scalable Platform Architecture). „Luxusní sedan bude za pár let prvním modelem, který na ní bude postaven. Uvažujeme o jejím použití také pro naše menší řady ve střední a vyšší střední třídě“. Tedy, dočkají se jí s největší pravděpodobností nástupci současných sérií 60 a 70/80.

Designérský tým vedl Peter Horbury. Základní silueta je velmi podobná produkčnímu S60, zejména pak zadní partie boků a linie střechy. Také koncová světla na něj odkazují, jen mají navíc propojovací pás diod. Proti sobě otevírané dveře jsme viděli na prapůvodním konceptu v roce 2008. Zepředu je ale všechno jinak. Některé linky dávají vzpomenout na modely z minulosti. Třeba přední kapota hlásí svému okolí jasnou inspiraci baculatým Volvem PV444/544. Totéž lze říci i o mohutné masce, která ale zároveň připomíná hranaté řady 700 a 900 z osmdesátých a devadesátých let 20 století.

Interiér je do značné míry ruční práce. Zaujme kontrast barev. Zatímco sedadla řidiče a spolujezdce jsou z přední strany tmavá, zadní jsou naopak ve světlém odstínu. Dominantu palubní desky tvoří centrálně umístěný dotykový displej, kterým řidič ovládá nejen různé funkce vozu, ale také zábavní systémy a navigaci. Případně se může prohánět kromě skutečných dálnic rovněž po té informační. Řadicí páka, či volič blíže nespecifikovaného ústrojí je jakoby utopen ve středové konzole. Luxusní klasické materiály jsou samozřejmostí.

Technická data Volvo nezveřejnilo, o rozměrech a druhu pohonu tak můžeme zatím pouze spekulovat. Pokud se v blízké budoucnosti podobného vozu z chladné Skandinávie dočkáme, případná konkurence bude mít opravdu těžké spaní.

Jakub Sochor
Diskuze (4)
Avatar - Norge
4. 5. 2011 09:39
Limo
..v ciernej metle a chromovimi ficurinami to bude oku lahodiaca parada ... :yes:
3. 5. 2011 12:08
Re: 100VOLV
Vidis, ze to zvladl. :yes:
3. 5. 2011 09:52
100VOLV
Mistrovský kousek. A výborný text :yes: