Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozy Maserati a Bentley dostanou V10 TDI od VW

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Po Jaguaru podlehly tlaku trhu také automobilky Bentley a Maserati, které také ve svých vozech budou nabízet vznětové motory. Volba padla na nejsilnější diesel na trhu – V10 TDI od Volkswagen Group.

Bentley, který právě uvádí na trh svou novinku Continental GT, intenzivně pracuje na klasickém tříprostorovém sedanu na bázi tohoto nového kupé. Nová limuzína by měla zhruba od roku 2006 konkurovat Mercedesu S600 L, BMW 760iL či Maserati Quattroporte a měla by být levnější než současný Arnage. Právě pro tuto limuzínu je kromě W12 biturbo naplánován též V10 TDI z vlastní stáje VW. Pro již zmíněné kupé Continental GT se zatím o vznětovém motoru neuvažuje.

Maserati, které patří do Fiat Group, hodlá již letos uvést na trh luxusní limuzínu Quattroporte, která dostane motor 4.2 V8 (285 kW/390k, 451 Nm) a šestistupňovou sekvenční převodovku. Později by měl přibýt také vznětový motor, což je klíčem k úspěchu na evropských trzích.

Management automobilky Maserati již nějaký čas v této záležitosti jedná s vedením VW ve Wolfsburgu. VW by měl dodávat agregáty V10 TDI, které by italský výrobce podrobil dalším úpravám, aby dieselový motor více vyhovoval sportovnímu charakteru automobilů Maserati. Uvažuje se o změnách v systému vstřikování a snížení hmotnosti. Úpravou softwaru by se dosáhlo odlišné charakteristiky, kdy není kladen důraz na vysoký točivý moment v nízkých otáčkách, ale na vysoký výkon ve vyšších otáčkách (okolo 5000 ot/min). Tak vysokých otáček sériový motor V10 vůbec nedosahuje, neboť nejvyššího výkonu 230 kW (309 k) dosahuje již při 3750 ot/min.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)