Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Beetle: Jay Leno vyrobil první test + srovnání s originálem

David Bureš
Diskuze (0)

Americkému komikovi se zalíbily obě verze Brouka, jak ta originální, tak ta nejnovější.

Hvězda The Tonight Show a vášnivý motorista Jay Leno dostal možnost vyzkoušet si novou generaci Volkswagenu Beetle. Ještě předtím se však ve Wolfsburgu projel originálním Broukem z roku 1938, což je nejstarší existující Volkswagen na světě.

Leno se v přiloženém videu rozhovoří o odlišných prvcích obou vozů. Původní Brouk (oficiálně Volkswagen Typ 1) je poháněn vzadu umístěným litrovým motorem chlazeným vzduchem, zatímco testovaná moderní verze má vpředu uložený dvoulitr chlazený vodou. Podobný je však tvar střechy obou vozů.

O samotném automobilu Leno říká, že je pohodlný a rychlý, rovněž poukazuje na to, že nový Beetle je vybaven přeplňovaným motorem a dvouspojkovou převodovkou, což byly donedávna prvky určené jen pro sportovní automobily. Líbí se mu, že při běžné jízdě se vůz chová jako typický Volkswagen, stačí však zmáčknout tlačítko S a Beetle se začne chovat sportovněji.

A co americký komik říká o původním Broukovi? Podle jeho slov je motor auta o výkonu 18 kW (24 k) slabý, nemusí se však potýkat s velkou hmotností, uvnitř si chválí dostatek prostoru pro hlavu. Na závěr Leno dodává, že by s originálním Broukem mohl jezdit každý den.

Jay Leno se narodil v roce 1950 a patří mezi nejznámější americké moderátory a komiky současnosti. Je také vášnivým motoristou, ve své sbírce má přes 100 vozidel, která mapují historii automobilové dopravy. Nejstaršími automobily jsou v ní Stanley Steamer a elektromobil Baker, oba vyrobené v roce 1906.

Nová generace Volkswagenu Beetle bude v Evropě zpočátku nabízena se dvěma motory – se zmíněným benzinovým motorem 2,0 TSI (147 kW) a základním 1,2 TSI (77 kW). V budoucnu se má nabídka motorizací rozšířit o zážehový 1,4 TSI (118 kW) a vznětové motory 1,6 TDI (77 kW) a 2,0 TDI (103 kW).

Pro americké zákazníky je k dispozici také benzinový pětiválec o objemu 2,5 litru s výkonem 125 kW, který v USA přijde na 18.995 amerických dolarů (okolo 320 tisíc korun). V Německu Beetle s motorem 1,2 TSI (77 kW) stojí 16.950 euro (407 tisíc korun). V Česku bude nový Brouk podle předpokladu dovozce začínat na částce 399.900,- Kč.

David Bureš
Diskuze (0)