Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW představil Transporter pro převoz vězňů, v téhle cele na kolech skončit nechcete

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Automobilka Volskwagen je schopna nabídnout své vozy v úpravách pro nepřeberné množství zákazníků, včetně policejních sborů. Ty si nyní mohou vyzkoušet a následně i objednat třeba nový Transporter pro převoz vězňů, který se proměnil doslova v celu na kolech.

Novinka, kterou Volkswagen označuje jako „Prisoner Van,“ je již třetím vozidlem z řady „Blue-Light,“ kterou Volkswagen Užitková vozidla v tomto roce představuje. Prvním modelem byl Crafter upravený pro boj s demonstranty, druhým se stal Caddy upravený pro převoz služebních psů a teď tu máme Transporter coby pojízdnou celu. A to doslova.

V zadní části Transporteru je totiž umístěna mobilní cela pro dva vězně, které zabírá celou šířku vozu. Podle výrobce by měla cela zajistit „bezpečný transport pro posádku,“ nicméně onou posádkou jsou myšleni spíše policisté. Z několika pohledů do cely se totiž zdá, že zadržení budou muset sedět na boxech nad podběhy, které postrádají jakékoliv anatomické tvarování, čalounění i bezpečnostní pásy.

Vězni jsou navíc od okolí odděleni nejen mřížemi mobilní cely, jejichž dveře mají několik zámků, ale také plexisklem. Pro policisty dohlížející na převážené vězně jsou připravena dvě sedadla, umístěná proti směru jízdy, která sice také nevypadají moc pohodlně, nabízejí však alespoň látkové čalounění a bezpečnostní pásy. Nejvyšší komfort si však bude užívat nejspíš posádka vpředu.

Změny v interiéru doprovází i tradiční úprava exteriéru. Karoserii tak zdobí modré majáky na střeše i v masce, tradiční modro-žluté polepy a nechybí ani siréna o výkonu 100 Wattů. Pod tím vším se ale ukrývá jinak běžný Volkswagen Transporter ve verzi Trendline, který pohání 2.0 litrový naftový motor o výkonu 150 koní s točivým momentem 340 Nm. Právě tato jednotka by pak měla zajistit ideální poměr mezi dynamikou a hospodárností.

Představení vozu proběhlo minulý týden na akci APFM Emergency Fleet Exhibition ve Velké Británii a v současnosti je vůz součástí předváděcí flotily pro evropské policejní složky, které si jej budou moci vyzkoušet a následně zvážit jeho pořízení. „Toto vozidlo nabízí policistům praktické, spolehlivé a ekonomické řešení pro převoz vězňů a očekáváme, že jakmile se připojí k flotile, stane se z něj hit,“ uvedl Steven Cowell, technický obchodní manažer Volkswagen Užitkové vozy.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

20. 6. 2019 18:12
Re: PR
Vedení vw ?
Avatar - speedfred
20. 6. 2019 17:36
Re: PR
:-) :-) :-)
20. 6. 2019 16:49
Re: PR
Andy sedni si u nás ;-)
Avatar - mariov8
20. 6. 2019 14:51
Co to je?
Sezení bokem, bez pásů, rozměry klece alá taška pro čivavu... co to je? Já vím, že to nemá být hotelový VIP shuttle, ale kdo jim to vůbec schválil?
Avatar - JirkaV8
20. 6. 2019 13:16
Re: PR
Čau socky! Koho tam chcete jako zatvoriť? :-[] :-[] :-[]