Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW údajně zvažuje návrat modelu e-Golf, důvodem je zpoždění vlajkové lodi

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Zpoždění projektu Trinity může automobilce uvolnit výrobní kapacitu pro nový elektrický model, který by mohl nést známé jméno.

Automobilka Volkswagen v současnosti pracuje na projektu nového elektrického vlajkového modelu, který je zatím známý pod označením Trinity. Projekt měl být podle původních očekávání představen v roce 2026, minulý měsíc se však objevila informace, že projekt nabírá zpoždění.

Oliver Blume, CEO skupiny VW, se měl totiž podle informací magazínu Manager obávat, že vývoj software nového modelu by do roku 2026 nemusel být hotový. Automobilka si přitom nejspíš nechce zopakovat fiasko spojené se softwarem posledních uváděných modelů, takže se rozhodla posunout premiéru projektu až na konec tohoto desetiletí.

Video se připravuje ...

Tím pádem by se automobilce mohla otevřít nová výrobní kapacita pro jiný typ elektromobilu, který by mohl být na trhy uveden až do příchodu projektu Trinity. Zde se pak do hry vrací právě jméno e-Golf, tedy čistě elektrická varianta populárního hatchbacku, která byla před nástupem elektrické řady ID prvním pokusem automobilky o masové rozšíření čistě elektrického modelu.

Podle německého magazínu Handelsblatt tak nyní automobilka opět údajně zvažuje návrat modelu e-Golf do své nabídky. Ve hře by však mohla být i čistě elektrická varianta crossoveru Tiguan. V obou případech by se však základem nového modelu měla stát elektrická platforma MEB, která je základem i modelů ID.

Podle zdrojů německých kolegů, které citoval magazín Automotive News, by přitom výroba elektrického Golfu či Tiguanu mohla probíhat v závodu ve Wolfsburgu, kde vznikají i tradiční verze obou modelů se spalovacími motory. Sluší se nicméně zdůraznit, že se zatím jedná pouze o spekulace.

Ostatně zatím ani není zřejmé, zda by se automobilka pokusila o přepracování stávajících modelů, nebo zda by vytvořila zcela nové elektrické modely a vybavila je známými jmény. Zmínky o přechodu na MEB platformu nicméně naznačují, že by nový e-Golf s tím stávajícím, postaveným na platformě MQB, nemusel mít mnoho společného. Nechme se ale překvapit.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

2. 12. 2022 00:24
Re: Neúspěch eGolfu podruhéééé ...
Přesně! :yes: :-)
1. 12. 2022 18:20
Neúspěch eGolfu podruhéééé ...
Kdy konečně VW dojde, že lidi chtějí normální, konzervativní Golf s tradičním pohonem a ergonomickým ovládáním? eGolf byl, je a bude, střelba mimo terč ;-)
Avatar - Barry Lyndon
1. 12. 2022 13:51
VW: Do roku 2026 nezvládneme vyladit software pro Trinity,
, tak co kdybychom místo toho začali vyrábět úplně nová auta, třeba takový eGolf a eTiguan na platformě MEB? Jejich vývoj spíchne Ulrika za účtárny s Helmutem z údržby přes víkend.... :yes:
1. 12. 2022 09:43
Projekt Trinity bude mít platformu MEB?
Nebo bude ta platforma nová?

VW zjistil, že ten SW může od někoho koupit, vyjde to levněji a bude to vyspělejší.
Asi jako Volvo, mají tam počítač od Qualcommu, ... .

Už nyní dostává VW v Asii na ... , protože má předražená auta. A vlastní HW a SW tu cenu ještě navýší. Zde se bude muset šetřit.
Avatar - LEGOPARK
1. 12. 2022 09:13
CROSSOVER Tiguan ?
Tiguan bol VZDY SUV. Od dnes sa v Cechach rozhodli, ze to je crossover? :-)