Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW zahájil výrobu elektrické dodávky ID. Buzz

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Dodávky prvním zákazníkům by měla začít na podzim letošního roku

Divize Volkswagen Užitkové vozy se pochlubila zahájením výroby jednoho z nejočekávanějších elektromobilů poslední doby, stylové dodávky ID. Buzz. Připomeňme, že stejnojmenný koncept společnost představila již v během severoamerického autosalonu v roce 2017, představení produkční verze však přišlo až v březnu tohoto roku.

Výroba se rozjela ve výrobním závodu v Hannoveru, který prošel v posledních dvou letech výraznou modernizací, která umožňuje i výrobu tohoto modelu. První dodávky evropským zákazníkům se pak očekávají již na podzim, zatímco do USA se nový ID. Buzz dostane až v roce 2023.

Společně s čistě elektrickým modelem ID. Buzz, včetně jeho užitkové verze Cargo, se v Hannoveru vyrábí také Volkswagen Multivan (interně označovaný T7) a tradiční Transporter T6.1. Kvůli výrobě čistě elektrické dodávky však musela automobilka proškolit na 4000 zaměstnanců.

Video se připravuje ...

Výrobním cílem pro tento rok je 15.000 elektrických dodávek, jakmile se však výroba rozjede na plné obrátky, měla by dosahovat až 130.000 kusů ročně. České ceny zatím neznáme, v Německu však užitková verze Cargo startuje od 46.455 eur (cca 1.147.000 Kč), zatímco pětimístná osobní verze ID.Buzz Pro začíná od 56.606 eur (cca 1.398.000 Kč).

Dodejme, že automobilka zatím vyrábí pouze verzi s jedním elektromotorem a pohonem pouze zadních kol. Do budoucna se však očekává také výkonnější verze s dvojicí motorů a pohonem všech kol. Zatím pouze pětimístnou verzi by navíc měla časem doplnit verze s prodlouženým rozvorem a třemi řadami sedadel, která by měla vznikat primárně pro USA.

Bude však zajímavé sledovat, jaké úspěchy bude ID. Buzz slavit mezi zákazníky. Segment MPV totiž v posledních letech výrazně oslabil a jejich roli ve velké míře zastoupila velká SUV. ID. Buzz ovšem sází na nostalgický retro design a moderní elektrické pohonné ústrojí.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

4. 6. 2022 21:26
som zmeteny
Z tohto auta som zmeteny. tak dispoziciu to ma ako tiguan,alebo golf, len navyse to ma posuvne dvere velke cargo vzdadu. uplne mi nedochadza kde mam posadit tretie dieta? ved tam snad ani nevopcham sedacku. vobec tomuto konceptu nerozumiem. to uz bolo naozaj tak tazke to urobit sirsie na plnohodnotne 3 sedacky? boy.
4. 6. 2022 19:59
A sloupek
Naživo jsem to auto neviděl ale podle obrázků by ten zdvojený A sloupek byl pro mě asi hlavní důvod proč ID Buzz nekoupit. Bez ohledu na druh pohonu.
4. 6. 2022 12:45
Úžas...
Zase jeden z kvalitných článkov, nabitý zaujímavými informáciami, ktorému už nie je čo vytknúť. Leda tak jeho dĺžku, pán Mára, neprehnali ste to? Však je to jak ruský román, čítal som ho skoro pol dňa... A ešte to fantastické video, ktoré doteraz nikde nebolo... Nemal by tento článok byť radšej prémiový? Čítať ho zadarmo, cítim sa takmer previnilo.