Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba Kodiaqu expanduje za hranice. Po Ukrajině a Číně se bude montovat v Rusku. Kdy?

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Ruské zastoupení automobilky Škoda oficiálně potvrdilo stavbu SUV Kodiaq v tamním závodě. Vedle Octavie se zde začne vyrábět v prvním čtvrtletí příštího roku.

Výrobnou modelu Škoda Kodiaq bude na ruské půdě závod GAZ v Nižním Novgorodu. Tady se již od roku 2011 tvořil předchůdce Yeti a o dva roky později odstartovala stavba Octavií.

Na největší SUV v nabídce mladoboleslavské společnosti přijde řada v prvním čtvrtletí roku 2018. O stavbě Kodiaqu v Rusku se spekulovalo již delší dobu. Oficiálně ale bylo vše zpečetěno až v momentě, kdy závod navštívil Michael Oeljeklaus, člen představenstva Škody Auto zodpovědný za vývoj a logistiku.

„Místní výroba hrála v dlouhodobé strategii automobilky vždy klíčovou roli. Zahájení stavby prvního SUV tady je pro nás velkým úspěchem a váženým krokem,“ sdělil po návštěvě Nižního Novgorodu Oeljeklaus.

Podívejte se, jak probíhá výroba Škody Kodiaq v Kvasinách

Video se připravuje ...

Škodovka odstartovala výrobu v Rusku již v roce 2007, když se stala součástí závodu společnosti Volkswagen ve městě Kaluga. Od roku 2015 zde vznikl sektor věnovaný pohonným jednotkám. Tvoří tu koncernový motor 1.6 MPI.

Počínaje letošním rokem rozšířil koncern spolupráci se závodem GAZ do roku 2025. Díky partnerství se rozšíří počet vyráběných modelů a vzniknou tak i nová pracovní místa. Kodiaq se kromě domácích Kvasin začal v posledních měsících vyrábět také na Ukrajině a v Číně.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)