Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Westfalia James Cook: Obytný Sprinter nabídne více místa, než byste čekali

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Pro milovníky historie byl James Cook významným mořeplavcem a objevitelem, pro milovníky kempování se však jedná o speciální edici obytných vozidel z produkce společnosti Westfalia, která nedávno odhalila již čtvrtou generaci.

Společnost Westfaila se v oboru pohybuje již od padesátých let a řada z nás si tohle jméno stále nejčastěji spojuje s obytnými přestavbami legendárních minibusů Volkswagen. Na přelomu tisíciletí však spolupráci s VW narušilo odkoupení koncernem DaimlerChrysler a Westfalia si začala hledat jiné modely k úpravám. Včetně Mercedesu Sprinter.

Modelová řada James Cook se pak stala takřka ikonou mezi dodávkami, které nabízí zvětšení karoserie pomocí různých výsuvných panelů. Výroba minulé generace Sprinterů James Cook však byla ukončena již v roce 2013 a na novou generaci jsme si museli počkat až do poloviny letošního května. Nový James Cook je ale zpátky a evidentně v plné síle.

Čtvrtá generace obytných vozidel Westfalia James Cook bude v nabídce hned ve třech karosářských variantách, přičemž tou základní je klasický Sprinter se čtyřmi místy a postelí pro dvě osoby. Vyšší varianta nabídne výsuvnou plátěnou střechu a oproti původní variantě nabídne o dvě místa na spaní více. Vrcholný model pak nabídne zvýšenou střechu s výsuvným stanem, což zajistí pohodlný pohyb uvnitř, čtyři místa pro posádku a čtyři místa na spaní.

Vůbec nejdůležitějším prvkem nové generace modelů James Cook je však výsuvný systém Slide-Out v zadní části, který si vyvinula sama Westfalia. Po vysunutí zadní části, které trvá zhruba 40 sekund, vznikne místo na spaní o délce 2 metry se šířkou 1.4 metru. Podobný prostor na spánek je přitom mezi vozy s délkou do šesti metrů celkem unikátní.

Vývoj ovládání všech funkcí byl koordinován přímo s automobilkou Mercedes-Benz, díky čemuž se vše povedlo integrovat do dotykového displeje infotainmentu. Další dotykový displej s ovládáním je umístěn v obytné části a nechybí ani možnost ovládat vybavení vozu pomocí aplikace v chytrém telefonu.

O vnitřním vybavení se výrobce zatím příliš nerozepsal a pouze slíbil, že další inovace upřesní později. Na fotografiích však můžeme vidět kuchyňský pult s dřezem i vařičem, lednici a řadu úložných prostor. V prostoru za zadními sedadly by mohl být ukryt i malý sprchový kout a toaleta. Nastupování pak usnadňuje integrovaný výsuvný schůdek.

V galerii je k vidění střední systém výbavy s výsuvnou střechou, který Westfalia prezentovala v polovině května v německém městě Gotha. Nejvyšší verze výbavy, tedy se zvýšenou střechou, by měla být prezentována na akci Caravan Salon v Dusseldorfu, který se uskuteční v termínu od 30.08.2019 do 08.09.2019.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - pallas
16. 6. 2019 04:28
vnútri to má šarm sanitky
chápem, že chceli interiér urobiť moderný a vzdušný, ale trochu to prehnali.