Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha MOTIV.e: Miniauto autora McLarenu F1 s japonským logem

David Bureš
Diskuze (2)
Nový výrobní proces Gordona Murraye má výrazně zjednodušit výrobu aut. Yamaha představuje auto navržené podle tohoto principu.

Gordon Murray, spoluautor slavného McLarenu F1, v roce 2009 představil revoluční výrobní proces iStream. Jako první by jej mohla použít Yamaha, a to při výrobě miniauta MOTIV.e, které debutuje na právě probíhajícím autosalonu v Tokiu.

Výroba vozu zatím definitivně potvrzena nebyla, je však velice reálná. Pokud se MOTIV.e skutečně začne vyrábět, jeho hlavním konkurentem bude Smart ForTwo. Ten v příštím roce dorazí ve třetí generaci.

V Tokiu představený dvoumístný koncept je elektromobilem. O jeho pohon se stará elektromotor o výkonu 25 kW umístěný u zadní nápravy, který již použil koncept elektromobilu T.27 z dílny Gordon Murray Design a Zytek Automotive. MOTIV.e je určen hlavně pro jízdu v městském prostředí, což dokazuje i maximální rychlost elektronicky omezená na 105 km/h a akcelerace z 0-100 km/h trvající zhruba 15 sekund.

Podle informací britského Autocaru byla navržena i verze s litrovým benzinovým tříválcem od Yamahy, který pohání zadní kola prostřednictvím šestistupňové dvouspojkové převodovky. Tento motor by měl nabídnout výkon okolo 52 kW.

MOTIV.e na délku měří pouze 2.690 mm, je tak prakticky stejně dlouhý jako Smart ForTwo, který je delší o pět milimetrů. Auto váží asi 730 kilogramů.

Yamaha bude zatím testovat reakce veřejnosti, vždyť firma automobily v současnosti nevyrábí. Pokud by však MOTIV.e ještě letos dostal zelenou, jeho sériová výroba by mohla začít do roku 2016.

Gordon Murray přiznává, že o projektu miniauta diskutoval s Yamahou již v roce 2008, ještě před oficiálním představením procesu iStream. Spolupráci však narušila hospodářská krize, diskuze byly obnoveny až v roce 2011.

Hlavní myšlenkou iStreamu je výrazné zjednodušení, zefektivnění a zlevnění výroby aut. Základem automobilu je ocelová trubková konstrukce doplněná o sendvičovou strukturu z kompozitu. Díky tomuto řešení je vůz podle Murraye pozoruhodně pevný, odolný a lehký.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
23. 11. 2013 03:14
MOTIV.e
Myslím, že z těch miniaut vypadá skoro nejlépe.
22. 11. 2013 19:17
pěkné
Moc pěkná příšerka >:D