Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha YZF-R3: Supersport pro začátečníky na každý den

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Yamaha zájemcům o supersportovní motocykly nabízí stroje, které mají velmi blízko k MotoGP a rovněž modely, které uspokojí začátečníky i zkušené jezdce se zálibou v lehkých a obratných motorkách. Právě mezi ty patří YZF-R3.

Yamaha má ve své nabídce v současnosti pro zájemce o supersportovní silniční motocykl ucelenou řadu modelů, kterou zahajuje juniorská YZF-R125, nad níž jsou v hierarchii usazeny modely YZF-R3, YZF-R6 a YZF-R1 spolu s YZF-R1M.

První dva jmenované modely jsou většinou prezentovány jako ideální náčiní pro začátky se supersportovními motocykly, zatímco zbývající tři jsou určeny pro zkušené borce. Model YZF-R3 ovšem může uspokojit i ty a to i při výletech na závodní okruhy, kde nad výrazně výkonnějšími stroji vyniká díky své nízké hmotnosti a obratnosti.

Yamaha YZF-R3 za dynamickým a zároveň agresivním designem ukrývá štíhlý a lehký podvozek vyznačující se hbitostí a sportovní ovladatelností. Brzdový systém využívá vpředu jeden kotouč o průměru 298 mm v kombinaci s dvoupístkovým třmenem, zatímco vzadu spolupracuje kotouč o průměru 220 mm s jednopístkovým třmenem.

Srdcem YZF-R3 je kapalinou chlazený dvouválec o objemu 321 cm3 s rozvodem DOHC, disponující nejvyšším výkonem 30,9 kW (42 k) při 10.750 min-1 a točivým momentem 29,6 N.m při 9.000 min-1. Tyto hodnoty míří na zadní kolo prostřednictvím šestistupňové převodovky.

Yamaha YZF-R3 s rozvorem kol 1380 mm má celkovou délku 2090 mm, šířku 720 mm, výšku 1135 mm a sedlo ve výšce 780 mm. Motocykl se pyšní pohotovostní hmotností 169 kg, stojící za jeho hbitostí.

Na českém trhu je model YZF-R3 nabízen ve dvou barevných provedeních, z nichž to první charakterizuje modrý odstín pojmenovaný Yamaha Blue a druhé pak černý lak Midnight Black. Ceny startují na částce 144.990 Kč včetně DPH.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)