Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zajímavé detaily (6. díl): osvětlení v zatáčce a Mercedes A

Libor Zezulka
Diskuze (17)
Mercedes-Benz se kromě pověstného komfortu a luxusu proslavil technickou vyspělostí svých automobilů. Jednu zajímavou maličkost jsme prozkoumali v právě skončeném testu nové třídy A.

Začneme dobrou zprávou. Test nové třídy A, která stihla za extrémně krátkou dobu porazit v článcích našich zahraničních kolegů celou armádu konkurentů, zveřejníme už v příštím vydání. Jako první (A určitě ještě několikrát prověříme) jsme vyzkoušeli verzi A 180 CDI, tedy s naftovým motorem 2.0 l s výkonem 80 kW (stejným dvoulitr pohání i verzi A 160 CDI a 200 CDI, pouze výkon dosahuje 60 kW a 103 kW).

A nyní onen zajímavý detail. Na první pohled nic nepoznáte. Podezření, že Áčko v sobě ukrývá něco neobvyklého, přinese až černá tma. Při otočení volantem vpravo najednou zjistíte, že pravá strana produkuje více světla, vypadá to, jakoby pravý světlomet svítil s větší intenzitou. Jakmile volant srovnáte, světlo zmizí a obě strany svítí rovnoměrně. Pokud natočíte volant doleva, svítí více naopak levá strana.

Tento efekt, ačkoli má podobný úkol, nezpůsobuje systém natáčecích světlometů. Ty nemění intenzitu paprsku, nýbrž úhel (v zatáčce se světlomety natáčí společně s volantem a osvětlují vnitřní část zatáčky). Systém v testovaném „áčku“ funguje jinak. Zdrojem dodatečného světla při natočení volantu doprava nejsou speciální přídavné světlomety, ale mlhovky. Vždy, když kola zamíří doleva, rozsvítí se levá mlhovka, zatočíte doprava a rozsvítí se pravá mlhovka.

Jak se projevuje přisvětlování v zatáčce v praxi? Viditelnost skutečně stoupá, i když rozdíl není proti obyčejným světlometům propastný. Více světla na straně, na kterou zatáčíte, ovšem umožní rychleji rozpoznat například překážku na cestě nebo i zvěř stojící vedle cesty. Pomocnou ruku podává systém i při parkování na špatně osvětlených místech, zde se možná dočká ještě většího ocenění než právě na cestě.

Další informace naleznete v pondělním testu.

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Další zajímavá videa najdete ZDE.

Libor Zezulka
Diskuze (17)