Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zapouštěné vnější kliky dveří u Jaguarů a Range Roverů: Víte, jak vznikly?

Tomáš Dusil
Diskuze (2)

Nejmodernější modely skupiny JLR Range Rover Evoque, Velar a Jaguar I-Pace jsou pozoruhodné mimo jiné svými vnějšími klikami dveří. Vznikly na požadavek mateřské firmy Tata Motors.

V rámci prezentace modelu Evoque modelového roku 2020 se vedoucí designer Range Roveru Gerry McGovern nechal slyšet, že inovativní výsuvné vnější kliky bočních dveří byly vytvořeny na základě speciálního požadavku od mateřské automobilky Tata Motors.

Boční pohled z určité vzdálenosti na výše vyjmenované auta obou britských značek s indickým majitelem, sdružených do skupiny JLR (Jaguar Land Rover), může v nezasvěceném vyvolat dojem, že tato auta vnější kliky dveří vůbec nepoužívají. Teprve když se ke dveřím přiblížíte, zjistíte, že kliky tady jsou, avšak zapouštěné do dveří tak, že s jejich vnějším povrchem tvoří jednu rovinu. Teprve po odemčení zámků dveří se kliky vysunou nad povrch dveří, takže za ně lze normálně uchopit a dveře otevřít.

Za čtyři roky

Dle slov McGoverna trval vývoj plně funkčních výsuvných vnějších klik přibližně čtyři roky. Nešlo jen o to zajistit jejich spolehlivý mechanismus, ale také o požadavky na pevnost, která je nutná při nouzovém vyprošťování osob z havarovaného vozidla.

V praxi musejí kliky bezproblémově fungovat rovněž napříč různými klimatickými podmínkami, které panují na zemi, neboť vozy JLR se prodávají po celém světě. Poprvé se tyto zvláštní kliky objevily na konceptu Jaguar I-Pace v roce 2016. Už o tři roky dříve ale Jaguar nabídl podobné řešení (tedy nikoliv úplně stejné) na roadsteru a kupé Jaguar F-type. Vnější kliky moderních Jaguarů a Range Roverů také vzdáleně připomíná kliky vozu Tesla Model S.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
5. 4. 2019 09:34
Kdyby radši pořešili to nefunkční zamykání a odnmykání
co trpí LR a jag už asi 10 let :-) :-) :-)
3. 4. 2019 16:39
Nic nového.
Zapuštěné kliky měla již Škoda 1201 v padesátých letech.