Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zarooq Motors Sand Racer: Arabský supersportovní off-road bude mít přes 500 koní

Michal Fokt
Diskuze (0)
To o čem renomované automobilky dlouho přemýšleli, zrealizovali v Emirátech - terénní auto se schopnostmi supersportu se příští rok vyrobí ve 20 exemplářích.

Idea supersportovního auta, schopného jízdy mimo zpevněné silnice, není vůbec nová, ale s nárůstem boháčů v těch zemích světa, které nemají úplně ideální silniční síť, velmi aktuální. Ostatně v roce 2013 přišel Italdesign s vizí modelu Parcour, jehož design naznačoval, že by se této myšlenky jako první ze renomovaných sportovních značek mohlo chopit Lamborghini. Ale uplynuly dva roky a myšlenka jako by upadla v zapomnění.

Teď by si na ni ale mohla udělat jméno firma Zarooq Motors z Emirátů. Ta oficiálně představuje vůz Sand Racer, jenž se nijak netají inspirací Parcourem a představuje kombinaci supersportovního kupé a terénní bugyny se zvýšenou světlostí. Dvoumístný sporťák je dlouhý jen 4200 mm, ovšem široký 2048 mm a díky masivnímu využití karbonu a by měl vážit zhruba tunu, přičemž rozložení váhy činí 40:60 ve prospěch zadní nápravy.

Před ní uložený V6 o objemu 3,5 litru by měl mít výkon přes 500 koní a jeho síla půjde pouze na zadní kola. Nízké hmotnosti nebude docíleno na úkor pohodlí posádky, ve výbavě by nemělo chybět nic ze současných automobilových vymožeností. Zarooq bude myslet na širokou škálu zájemců, nabídka bude začínat na verzi s laminátovou karoserií a zmíněným šestiválcem o výkonu 310 koní (228 kW) a točivém momentu 371 N.m, i ta by však měla začínat na 100 tisících dolarech.

V roce 2016, kdy bude výroba zahájena, vznikne pouze 20 vozů, plány na další roky nebyly zatím upřesněny, ale pokud se Sand Raceru bude dařit, zvažuje se 2+2místná verze s delším rozvorem a pohon všech kol. Pro závodůchtivé klienty pak vznikne na 100akrovém pozemku poblíž Dubaje trať, kde bude možné schopnosti aut důkladně prověřit.

Michal Fokt
Diskuze (0)