Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Major: Sériová výroba spuštěna

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Před koncem letošního února se rozběhla sériová výroba nového Zetoru Major, jehož premiéra se odehrála na podzim loňského roku.

Společnost Zetor Tractors a.s. uvádí, že na období leden až duben 2013 eviduje potvrzené objednávky na více než 350 traktorů Major, což mírně předčilo její očekávání a znamená to, že plánovaná produkce pro toto období je vyprodaná. První vyrobené traktory míří na domácí trh, Velké Británie, Polska, Irska, USA a Dánska.

Dosavadní vývoj zájmu ze strany zákazníků o nový Major potvrzuje původní předpoklad společnosti, podle kterého Zetor počítá s výrobou okolo 900 traktorů tohoto modelu do konce letošního roku.

Nový Zetor Major míří mezi menší kompaktní traktory ve výkonové kategorii do 80 koní a je určen především pro majitele menších či rodinných farem, které má zaujmout mimo jiné poměrem cena/výkon.

K pohonu Majoru slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec Zetor 1105 o objemu 4.156 cm3 s výkonem 57 kW (77 k) při 2.200 min-1 a točivým momentem 317 N.m. Motor disponuje převýšením točivého momentu 35 %, kdy při záběru řídicí elektronika motoru v závislosti aktuálních podmínkách (poloha plynového pedálu, apod.) zvyšuje moment, resp. vstřikuje naftu, což snižuje nutnost podřazování a výkon zůstává konstantní v širokém pásmu otáček.

S motorem spolupracuje plně synchronizovaná čtyřstupňová převodovka s třístupňovou redukcí a reverzací. Počet rychlostí je tedy 12 + 12. Hydraulika traktoru má mechanickou regulaci a pracuje v trojici režimů – polohovém, silovém a smíšeném. Součástí výbavy je dvousekční nebo jednosekční přídavný rozvaděč.

Základní cena Zetoru Major je 550.000 Kč, finální cena samozřejmě závisí na provedení a výbavě podle požadavků zákazníka. Na přání je možné traktor vybavit majákem, různými provedeními koncovek tříbodových závěsů a odlišnými rozměry pneumatik.

Při vývoji nového modelu Major využila společnost Zetor Tractors a.s. i externí specialisty. V blízké budoucnosti chce výrobce traktorů při vývoji nových modelů spolupracovat s dalšími externími vývojovými týmy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)