Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor zmodernizoval modelovou řadu Proxima

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Společnost Zetor Tractors představuje modernizaci kompletní modelové řady Proxima s motory splňujícími emisní normu Stage IV.

Modelová řada Proxima stála v roce 2004 ve své tehdejší podobě u zrodu výrobní řady JRL (Jednotná Řada – Lehká) a v současnosti nabízí širokou paletu provedení.

Zetor Tractors v rámci této modelové řady nabízel až doposud tři hlavním linie, které nesly označení Proxima, Proxima Plus a Proxima Power, ale v rámci modernizace došlo k přejmenování na Proxima CL, Proxima GP a Proxima HS.

Samotný výrobce je uvádí jako zástupce skupiny univerzálních zemědělských kolových traktorů, určených především k agregaci se zemědělskými stroji, průmyslovými adaptéry a pro zemědělskou přepravu.

Zetor Proxima CL má rozvor náprav 2308 mm a celkovou délku 4710 mm. Provedení Proxima GP se může pochlubit rozvorem 2328 mm a délkou 4827 mm, zatímco Proxima HS má rozvor náprav 2442 mm a délku 4941 mm.

Všechny zástupce modelové řady Proxima i po provedené modernizaci spojuje přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 4156 cm3.

Provedení CL je k dispozici s výkonem 55,6 kW a točivým momentem 315,8 N.m nebo s výkonem 70,4 kW a točivým momentem 420 N.m. Verze GP přidává 78,4 kW a 471,5 N.m. Vrcholné provedení HS je rovněž k dispozici se všemi třemi výkonovými verzemi a doplňuje o variantu s výkonem 86,2 kW a točivým momentem 507,3 N.m.

S výjimkou základního provedení o výkonu 55,6 kW, vyhovujícího normě Stage IIIB, nyní všechny verze splňují emisní normu Stage IV, což je jedna z nejvýznamnějších novinek, které modernizace přinesla.

Princip dosažení emisní normy Stage IV je identický se systémem představeným v modelové řadě Forterra. Jedná se o kombinaci technologií DOC katalyzátoru (dieselový oxidační katalyzátor), aktivního DPF filtru (filtru pevných částic) a systému SCR (selektivní katalické redukce).

Zetor vedle široké palety verzí pohonné jednotky nabízí i několik převodovek. Pro standardní modely v provedení Proxima CL jsou mechanického typu v několika provedeních s počtem převodových stupňů 10/2, 12/12 nebo s plazivými rychlostmi 20/4.

Model Proxima GP má manuální plně synchronizovanou převodovku s 16/16 rychlostmi a Proxima HS disponuje převodovkou s 24mi rychlostmi pro jízdu vpřed i vzad.

Společnost Zetor Tractors uvádí, že byl v rámci modernizace kladen důraz i na ergonomii a pohodlí uživatelů strojů. V kabině je proto nová přístrojová deska a došlo k úpravě rozmístění světlometů za účelem optimalizace osvětlené plochy při práci ve tmě. Stroje jsou vybaveny většími zpětnými zrcátky, aby měl řidič lepší přehled o dění kolem stroje.

Výroba modernizovaných traktorů modelové řady Proxima bude spuštěna na přelomu letošního a příštího roku. Zákazníci si modernizované stroje mohou objednávat u autorizovaných prodejců značky Zetor již nyní. První stroje budou ke klientům dodány na počátku roku 2017.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Re: Zase ty číslovky
To je tak, keď redaktorov robia ľudia, čo nezvládajú učivo zo základnej školy...
Avatar - Barrichello
2. 11. 2016 10:16
Re: Zase ty číslovky
spíš MILu ne, ten značil/í) vrtulníky Mi >:D >:D
1. 11. 2016 08:06
Re: Zase ty číslovky
To má být typ migu
1. 11. 2016 08:03
Zase ty číslovky
Může redakce všem čtenářům jednou vysvětlit, proč zarytě odmítá psát číslovky správně? To je jak puberťácký blog. Co to je "24mi", jak se to čte??