Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Žilinský nástupce Kie Cerato dostal definitivní jméno

Ladislav Čermák
Diskuze (22)
Výrobce uvolnil další porci informací o chystaném kompaktním modelu ze Slovenska

Evropský vůz nižší střední třídy se značkou Kia, jehož výroba se právě rozjíždí v nově postaveném závodě ve slovenských Gbelanech u Žiliny, dosud veřejnosti novináři představovali pod pracovním kódem ED. Jméno Cee`d, které dostal koncept, vystavený letos na březnovém ženevském autosalonu, totiž nikdo nebral příliš vážně. A proto se zástupci automobilky postarali o překvapení pro celou laickou i odbornou veřejnost - slovenská novinka pro nabitou evropskou nižší střední třídu se skutečně bude jmenovat Kia Cee`d!

Na první pohled prakticky nenapsatelné jméno naznačuje fonetickou podobnost s anglickým "seed" a značí, jak vysoké ambice automobilka s elegantně tvarovanou novinkou má. Snadno vyslovitelné slovo má ale i druhý význam - obsahuje dvě zakódované zkratky CE a ED; první znamená "evropská komunita", druhá "evropský design". Novinka vyjede zpočátku jako pětidveřový hatchback o délce 4,2 m a rozvoru 2,65 m, třídveřový HB a kombi se přidají příští rok. O pohon se postarají zážehová čtrnáctistovka 71 kW, šestnáctistovka 82 kW a dvoulitr 105 kW, alternativou bude common rail 1,6 CRDi VGT o výkonu 80 kW.

Jako druhá výrobní řada bude na slovensku vznikat i Kia Sportage, o třetí, někdy kolem roku 2009, se zatím nic bližšího neví.

Ladislav Čermák
Diskuze (22)