Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk Scanie prudce vzrostl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Zisk švédského výrobce nákladních automobilů Scania ve třetím čtvrtletí prudce vzrostl na 3,4 miliardy švédských korun (9,1 miliardy Kč, před zdaněním) z loňských srovnatelných 383 milionů SEK.

Firmě pomohl růst poptávky po nákladních autech, zvláště silná poptávka na hlavních trzích. Společnost, jejímž většinovým majitelem je německá automobilka Volkswagen, to uvedla v tiskovém prohlášení.

Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zisk před zdaněním 2,9 miliardy SEK. Tržby stouply o 38,8 procenta na 18,6 miliardy SEK. Ty však zaostaly za očekáváním analytiků, jejichž prognózy počítaly s tržbami až 20 miliard SEK.

Poptávka po těžkých nákladních vozech kvůli globální ekonomické krizi prudce klesala a výrobci zažili loni jeden z nejhorších poklesů za několik desetiletí. Nyní však začíná poptávka oživovat, hlavně na rozvíjejících se trzích. Pozvolna se zvyšuje i prodej v Evropě a Severní Americe. Firmám navíc v růstu zisku pomáhají i úsporná opatření zavedená v době krize, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)