Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abarth 124 GT s novou pevnou střechou láká do Ženevy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Italský štír návštěvníkům letošního ženevského autosalonu hodlá představit nové provedení modelu 124 Spider a vedle něj vystaví i výsledek svého partnerství s výrobcem motorových člunů Riva.

Hlavní hvězdou značky Abarth se má ve Švýcarsku stát nové speciální vydání dvoumístného roadsteru, které za označením 124 GT ukrývá specifické barevné provedení a především nové prvky výbavy.

Abarth 124 GT pro Ženevu se má pyšnit karoserií v exkluzivním odstínu Alpi Orientali Grey. Mnohem více pozornosti než samotný lak vozu však bude bezpochyby přitahovat jeho nový hard top z uhlíkových vláken, umožňující jednoduchou proměnu roadsteru s plátěnou střechou ve dvoumístné kupé.

Nová střecha z uhlíkových vláken váží pouhých 16 kilogramů a to včetně velkého zadního okna s vyhříváním, umožňujícím zbavit jen námrazy za méně než tři minuty. Podle materiálů značky Abarth má tato střecha vedle své nízké hmotnosti vynikat i svou tepelnou izolací a zvukotěsností.

Abarth 124 GT se pak vedle nové pevné střechy, doplňující tradiční plátěnou střechu, může pochlubit i novými 17palcovými koly OZ, vyrobenými z ultralehké slitiny, jejichž hmotnost je zhruba o tři kilogramy nižší než u standardních kol.

K identifikačním prvkům modelu 124 GT mají patřit i kryty vnějších zpětných zrcátek ve speciálním kovovém odstínu, v němž má být i přední spoiler. Podobně jako u modelu Abarth 124 Spider i zde bude na přání k dispozici matná černá kapota, zadní spoiler z uhlíkových vláken a kryty vnějších zpětných zrcátek v červené barvě nebo z uhlíkových vláken.

V případě pohonné jednotky a podvozku se novinka nijak neliší od výchozího modelu Abarth 124 Spider, což znamená, že její přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,4 litru disponuje nejvyšším výkonem 125 kW (170 k) a točivým momentem 250 N.m. Abarth 124 GT díky těmto hodnotám zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,8 s a dosáhne maximální rychlosti 232 km/h. Standardem je zde rovněž výfukový systém Record Monza se dvěma režimy a čtyřmi koncovkami.

Značku Abarth bude v Ženevě reprezentovat také model 695 Rivale. Ten byl odhalen již v červnu loňského roku a je výsledkem partnerství se značkou Riva, kterou se pyšní jedny z nejnádhernějších a nejluxusnějších motorových člunů na světě.

Abarth 695 Rivale lze lehce identifikovat díky dvoubarevnému provedení jeho karoserie, nesoucí ve spodní polovině odstín pojmenovaný Shark Grey, zatímco horní část vozu zdobí Riva Sera Blue a obě barvy odděluje dvojice tenkých akvamarínových linek.

Specifické prvky exteriéru této novinky pak mají představovat i označení 695 Rivale umístěná na karoserii, chromovaná lišta pod zadním oknem a 17palcová litá kola, za nimiž se ukrývá brzdový systém Brembo a komponenty odpružení z produkce značky Koni.

Inspirace luxusními motorovými čluny a jachtami se samozřejmě výrazně projevila i v interiéru, kde hlavní pozornost přitahuje obložení palubní desky mahagonovým dřevem spolu s čalouněním sedadel modrou kůží.

Abarth 695 Rivale má pod kapotou přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,4 litru, který je naladěn na nejvyšší výkon 132 kW (180 k) a točivý moment 250 N.m. Tyto hodnoty umožňují akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,7 s a dosažení maximální rychlosti 225 km/h.

Abarth hodlá v Ženevě vedle svých vozů pro běžný silniční provoz prezentovat i své závodní aktivity pro sezónu 2018, v níž se hodlá zaměřit s vozy Abarth 124 Rally na soutěže a dál rozvíjet i okruhový šampionát Abarth Selenia Trophy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - Magister
2. 3. 2018 10:41
Re: mazda
Mazda má elektrickou pevnou střechu
Avatar - Magister
2. 3. 2018 10:41
Re: Auto sice šikovné,
Hlavně malý motor. Zlatý originál od Mazdy.
Avatar - Barrichello
2. 3. 2018 08:41
Re: Pěkné
Tak tak, tenhle model propad prodejlů určitě nezastaví, hlavně ty osobáky FCA nějak nejdou. Sem zvedavý na únorová čísla z USA.

GM už je má a Regal má meziroční nárůst 127%; LaCrosse 47,6%; ATS 38,1% ; CT6 5,4%; XTS 44,5%; Bolt 49,6%

Holt někdo osobáky umí, jiní jen čumí >:D
Avatar - praděda7
1. 3. 2018 22:34
Re: Pěkné
Můžete mě dávat palců dolů kolik chcete....budoucnost mě dá za pravdu.... :-!
Avatar - speedfred
1. 3. 2018 21:08
Re: Pekne rozsirenie ponuky
:yes: