Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abarth zřejmě vyvíjí vlastní sportovní model

David Bureš
Diskuze (0)
Italská značka údajně chystá konkurenta pro Mazdu MX-5.

Téma sportovního vozu majícího škorpiona ve znaku se vrací. Podle nejnovějších spekulací bude mít sporťák od Abarthu poháněná přední kola. Vedení Fiatu však zatím definitivně nerozhodlo, zda se takový automobil bude vyrábět.

Italský koncern Fiat, do nějž Abarth spadá, chce v budoucnu rozšířit modelovou nabídku sportovních aut. Chystaná Alfa Romeo 4C, která se má začít vyrábět v polovině roku 2013, zacílí na Porsche Boxster či Nissan 370Z, plánovaný sporťák od Abarthu bude menší. Jeho konkurenty mají být Mazda MX-5 nebo nedávno představená dvojice Toyota GT 86 a Subaru BRZ.

Výkon škorpioního sporťáku se má pohybovat okolo 149 až 186 kW. Pohonnou jednotkou by mohl být přeplňovaný řadový čtyřválec o objemu 1,4 litru.

Subaru BRZ a Toyota GT 86 mají pod kapotou atmosférický dvoulitrový čtyřválec s protiběžnými písty o výkonu 147 kW a točivém momentu 205 Nm. Aktuální Mazda MX-5 je poháněná benzinovou osmnáctistovkou s 93 kW, popřípadě dvoulitrem o výkonu 118 kW.

Podle dřívějších zpráv se bude technický základ plánovaného kupé částečně shodovat s již vyráběným Abarthem 500. Design se pak má inspirovat kupé Abarth Scorpione z konce šedesátých let minulého století.

O tom, že Abarth chystá vlastní sportovní automobil, se v minulosti hovořilo již několikrát. Podle loňských zpráv měl být tento model vyvinut ve spolupráci s Lotusem.

David Bureš
Diskuze (0)