Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První elektrický Abarth je na cestě, značka neuhlídala fotku!

Filip Melich
Diskuze (4)

Abarthu unikla fotka jeho prvního elektrického vozu, který tradičně vychází z modelu od Fiatu.

Značka Abarth v rámci příprav na přechod k výhradní produkci elektromobilů od roku 2024 připravuje svůj první elektrický počin, který dle tradic bude vycházet ze sériového Fiatu. Půjde o malý hot-hatch na základě Fiatu 500, konkrétně na jeho elektrické variantě. Zamaskovaný prototyp byl již několikrát zachycen v provozu a odhalení vozu se očekává již v průběhu tohoto měsíce. Abarthu teď ale unikla první fotka auta.

Fotografie prvního elektrického Abarthu se objevila například ve fóru stránky Coche Spias. Pochází zřejmě z nějaké budovy koncernu Stellantis, neboť v pozadí je vidět také bílé Maserati GranTurismo. Na první pohled je jasný původ žlutozeleného vozu v novém elektrickém Fiatu 500. Na přídi se v podstatě měnilo jen provedení spodní části nárazníku a logo pětistovky nahradil nápis Abarth, který na kapotě doplňuje logo značky.

Video se připravuje ...

Nárazník má oproti elektrickému Fiatu 500 jinak tvarované vstupy vzduchu a mřížku, jež je vyplňuje, přičemž novinkou je splitter na spodní části. Přední světla se zdají být beze změn, zatímco kryty vnějších zpětných zrcátek jsou lakovány černou barvou.

Na základě fotky je těžké odhadovat změny na zádi, ale předpokládáme, že jejich rozsah bude obdobný, což znamená především vyměněná loga a jinak tvarovaný zadní nárazník. Krom obrysů toho ani z interiéru není na fotce moc vidět, avšak můžeme očekávat sportovnější sedadla a loga Abarth.

O technice nového Abarthu toho zatím také moc nevíme, ale pro představu, výchozí elektrický Fiat 500 disponuje jedním elektromotorem na přední nápravě produkujícím 87 kW (118 k) a 220 Nm. Lithium-iontová baterie má kapacitu 42 kWh a dle metodiky WLTP má na jedno nabití umožnit ujet v kombinovaném režimu 299-331 kilometrů.

Jak již bylo řečeno, odhalení produkčního vozu se očekává v průběhu tohoto měsíce. Dodávky zákazníkům budou následovat o něco později, zřejmě v první polovině příštího roku. Je také otázkou, jestli se verze od Abarthu dočkají všechna provedení nového elektrického Fiatu 500. Pokud ano, můžeme se kromě základního hatchbacku těšit také na provedení se stahovacím plátěným dílem střechy a s trojicí bočních dveří.

Filip Melich
Diskuze (4)

Doporučujeme

3. 11. 2022 09:21
Re: Absurdita roku...
A ty si dojdi k Dr. Chocholouškovi, když zcela demagogický srovnáváš jízdní kolo a spalovací auto. Jo, zkratomobily mají svým ubohým dojezdem k elektrokolům o pořádný kus blíž, to máš pravdu! :-[]
2. 11. 2022 19:42
Re: Absurdita roku...
Ukaz klasickému cyklistovi elektrokolo - a on ti vysvětlí, ze to si nikdo normální nemůže koupit ;-)
1. 11. 2022 21:20
Re: Absurdita roku...
Navíc to ani nevypadá sportovně. Proč takovou kraksnu chtít? Vážně nevím… Lidi o Abarthu asi zblbli nebo Stelantis vyměnil vedení :no:
1. 11. 2022 19:31
Absurdita roku...
Značka, která se proslavila hlavně svými skvěle znějícími sportovními výfuky, připravuje pod rudozeleným bruselským diktátem nikým vyžadovaný zkratomobil. To by člověk blil! :-O :-O :-O :no: