Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo 4C GTA: Cenově dostupná zadokolka už v roce 2012?

Diskuze (15)
Kvůli ekonomické krizi se oslavy 100 let Alfy Romeo musely obejít bez nového dechberoucího modelu. Už příští rok by ale Alfa měla zjednat nápravu.

Redaktoři serveru Automotive News Europe (ANE) opět nahlédli do kuchyně koncernu Fiat. Tentokrát přinášejí informaci o novém malém a cenově dostupném modelu s pohonem zadních kol. V podobě konceptu bychom se jej mohli dočkat už za měsíc na ženevském autosalonu (tento termín ale ještě není úplně jistý), do prodeje pak má zamířit v roce 2012.

Alfa Romeo 8C Competizione získala zaslouženou pozornost médií i zákazníků. Z pohledu běžného evropského fanouška značky ale měla zásadní pihy na kráse – cenu přes 200 tisíc Euro a omezenou sérii 1000 kusů.

Nový model 4C GTA by měl obě tyto překážky odstranit. Milánská automobilka chce vyrobit během pěti let 20 až 25 tisíc kusů s cenou 40.000 Euro, v přepočtu asi milion korun.

Malé kupé dostane karoserii z karbonu a hliníku, technologie pochází a byla již v praxi prověřena u roadsteru KTM X-Bow. Díky tomu by se měla hmotnost auta přiblížit až k 850 kg. Na vývoji Alfa Romeo spolupracuje s italskou firmou Dallara, která stála také za projektem X-Bow.

Pohon bude obstarávat motor 1750 TBi, který v modelu Giulietta Quadrifoglio Verde dosahuje 173 kW. Alfa 4C GTA by měla dostat silnější verzi, ANE odhaduje alespoň 250 koní (184 kW).

Díky kombinaci nízké hmotnosti a přeplňovaného čtyřválce by měla Alfa Romeo 4C GTA dosáhnout podobných parametrů jako Porsche Boxster.

Podle ANE přijde 4C GTA na trh v posledním čtvrtletí roku 2012, krátce po novém sedanu Giulia (nástupce řady 159) a prvním SUV značky Alfa Romeo. Všechny tři jmenované modely se budou prodávat i v USA.

Diskuze (15)
3. 2. 2011 16:52
Re: 4C
Presnejšie 48.584,-€... ;-)
3. 2. 2011 12:11
Re: Alfa X-Bow
No ono těch testů u nás moc nebylo. V zahraničí jich pár bylo a to i německých. Například ten známý losí test, kde byla 159 suveréně nejlepší ve slalomu mezi kužely je legendární...BMW bylo druhé za ní, ale se znatelným odstupem. [odkaz]

159 byla nejlepším sedan s předním náhonem. V mnohém překonávala i zavedené zadokolky.

Prodeje 159 zazdily a znovu se opakuji dvě věci, nikoliv její cílení proti BMW řady tři. to bylo, je a bdue v pořádku, jsou to blízcí konkurenti.

159 zabilo
a) rozjezdová kampaň 5 let servis a záruka na všechno (nebo jak to bylo), kterou pak (nevím proč) stáhli. působilo to jako yb svému produktu nevěřili a hodně lidí to odradilo. Dote´d nechápu, co za tím stálo, kde vznikla ta chyba. Kdo je pamětníkem jistě si na tu dobu vzpomíná.

b) vysoká cena. V době rozjezdu byla AR 159 opravdu dražší než už v té době pomalu výběhové BMW řady 3, které i tak bylo celkem povedeným autem. Alfa nemusí být VÝRAZNĚ levnější než to BMW, ale nesmí být dražší. Te cenový bonus tam prostě musí být a on prostě nebyl. On nebyl proto, že 159 prostě byla od samotného počátku koncipovaná jako drahé auto (tlustá, zesílená skla, prémiové materiály, individualizace atd..) Bohužel už nevyšly peníze na GTA. V tom byla její chyba. Ale kdo ji koupil a nebo má, tak je jistě spokojen, protože to auto je výborné!!!

Edit: Jinak AR pak k autum dávala myslím 3 lety, nebo 5 lety provoz, ted z hlavy nevím zdarma, ale o tom se už pak nepsalo. nicméně je to pravda. V produktu ajko takovém problém skutečně enbyl.
3. 2. 2011 11:20
Re: Alfa X-Bow
Já nepsal, že je špatná, je výborná...nicméně si nepamatuju ani na jeden test, kde by to objektivně BMW3 "nandala". Samotnému se mi ale líbila, nicméně v době, kdy jsem ji chtěl byla stejně drahá jako trojka a to prostě nejde ;-)
3. 2. 2011 10:36
nic pro kardiaky
Alfa a potomci Etrusků všeobecně umí dělat emocionálně zajímavá dílka, včetně těch automobilových. Na první pohled nevypadá vůbec zle a kouká na mně z toho vozu pěkně dravý a elegantní Falcone.... Nečekám, že by Alfa neuměla motor, natož podvozek. Nezbývá než jí popřát víc štěstí, než měla dříve. Aut, které dokážou od pohledu zvednout tep je třeba - víc než třeba...................
3. 2. 2011 09:42
Re: Alfa X-Bow
A v čem že je ta 159 tak špatná?
Děkuji.

P.S. jediná její chyba byla, že ybla v podstatě dražší (i když lepší) než trojka z Mnichova, což se ji prostě vymstilo.