Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americká Tesla Motors vs. česká Tesla Holding: Známkoprávní spor zažehnán

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors zažehnal hrozící spor o ochrannou známku s českou společností Tesla Holding.

Česká elektrotechnická firma podala v roce 2007 i letos námitku proti přihlášce americké společnosti o ochrannou známku v Evropské unii. Po dohodě zástupců obou firem ji ale nedávno stáhla. Informoval o tom americký server MarketWatch.

"Po nedávných jednáních lidí z obou společností Tesla Motors upravila svou ochrannou známku tak, aby se vypořádala s jakýmikoliv námitkami Tesly Holding," uvedla mluvčí americké firmy Rachel Konradová. Vyrovnání obou firem dále komentovat nechtěla.

Generální ředitel Tesly Holding Robert Němec dohodu potvrdil. Americká společnost, která patří k předním firmám v proslulém kalifornském Silicon Valley, podle něj svou přihlášku o ochrannou známku upravila tak, "aby odrážela různé obchodní zaměření našich firem".

Tesla byla v dobách komunistického Československa známá jako výrobce elektrospotřebičů, například televizorů. Nyní se specializuje na dodávky vysílací techniky, vojenských telekomunikačních technologií, zařízení na úpravu vody, solárních technologií a strojírenství.

Tesla Motors o sporu o ochrannou známku informovala při svém červnovém vstupu na burzu. Neuvedla tehdy ale, kdo si její známku nárokuje. "Pokud se s námitkami nevypořádáme a nezajistíme si registrovanou ochrannou známku v Evropské unii, sníží to naši schopnost bránit se proti třetím stranám užívajícím značku Tesla a i hodnotu značky jako naší exkluzivní obchodní známky," sdělila firma potenciálním investorům.

Evropa je přitom pro ni podle serveru MarketWatch klíčovým trhem. Pochází odsud 60 procent z 80,5 milionu dolarů (asi 1,5 miliardy korun), které utržila za prvních devět měsíců letošního roku. Obchody má společnost na evropském kontinentu například v Paříži či Mnichově.

Tesla Motors patří mezi takzvané start-upy, tedy relativně nové podniky, které zkoušejí proniknout mezi velké a zavedené značky. Firma vznikla teprve před šesti lety a jejím hlavním produktem je plně elektrický sportovní vůz Roadster. Dosud si jej koupilo 1300 zákazníků. Vzhledem k vysoké ceně si ho pořizují pouze bohatí lidé, například guvernér Kalifornie a bývalý herec Arnold Schwarzenegger či spoluzakladatelé internetové společnosti Google Sergey Brin a Larry Page.

Automobilka nyní připravuje nový elektromobil s označením S, který má za úkol oslovit širší skupinu spotřebitelů. Vůz by se měl začít prodávat v roce 2012 a stát 49.900 dolarů (zhruba 950.000 Kč). Firma, kterou letos v únoru v Kalifornii navštívil tehdejší premiér Jan Fischer, nedávno uvedla, že na připravovaný elektromobil již dostala přes 2500 objednávek.

Česká Tesla Holding je podle svých webových stránek nástupcem jednoho z prvních elektrotechnických podniků na území tehdejšího Československa, který byl pod názvem Elektra založen roku 1921 výhradně s českým kapitálem. Pod obchodním jménem Tesla podniká od roku 1946 a je také majitelem ochranné známky Tesla, jež je chráněna ve více než 100 zemích světa. Od roku 2007 je vlastníkem firmy investiční společnost Kilcullen Kapital Partners.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)