Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aristokrat míří do terénu: Rolls-Royce potvrzuje příchod SUV

David Bureš
Diskuze (6)
Vedení Rolls-Roycu rozhodlo, že vůz kategorie SUV je hoden nést na své masce chladiče sošku Spirit of Ecstasy.

Vozy kategorie SUV hýbou světem, a tak není divu, že automobilky nabídku takových modelů rozšiřují. Do segmentu luxusních SUV hodlá vstoupit i Rolls-Royce, což konzervativní fanoušci jistě nelibě ponesou.

O příchodu SUV se soškou Spirit of Ecstasy se spekuluje už delší dobu, sám šéf automobilky Torsten Müller-Ötvös v minulosti potvrdil, že designéři značky pracují na prvních návrzích takového auta. Tento týden pak vedení Rolls-Roycu prostřednictvím otevřeného dopisu oficiálně potvrdilo, že SUV vyvíjí.

Rolls-Royce tedy o novince nehovoří jako o SUV, ale jako o automobilu s vysokou karoserií. Nový model má nabídnout luxus hodný vozů Rolls-Royce a zároveň být schopen projet jakýmkoliv terénem. Auto se rovněž inspiruje dobrodružným duchem Charlese Rollse, jednoho ze zakladatelů britského výrobce luxusních vozů.

Vedení automobilky v otevřeném dopise rovněž přiznává, že vývojem SUV vyslechlo zákazníky, kteří po takovém autě volali. O terénní automobil mají velký zájem indičtí, arabští nebo čínští zákazníci, kteří jsou pro Rolls-Royce velice důležití.

Základem terénního Rollsu s interním označením RR31 bude nová hliníková platforma. Možností je použití techniky chystaného luxusního SUV BMW X7, byť Müller-Ötvös tvrdí, že novinka rozhodně nebude jen X7 s jinou karoserií. Platforma by navíc mohla být natolik univerzální, že by ji mohly použít i ostatní modely značky.

Pod kapotou bude zřejmě pracovat dvanáctiválcový agregát, velmi pravděpodobný je příchod plug-in hybridní verze. Svojí cenou bude novinka umístěna pod velký sedan Phantom, který má zůstat vlajkovou lodí značky.

Terénní Rolls-Royce půjde do prodeje nejspíše v roce 2017. Automobil pomůže dále zvýšit prodeje značky, mohl by tvořit až 30 procent jejích prodejů. Loni Rolls-Royce prodal 4.063 aut.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Stejsn
19. 2. 2015 19:37
Od doby
co na náraznících plasty nahradily chrom, se u Rolls-Royce už nedá vůbec mluvit o jakékoliv noblese :-(
Avatar - flyboyeda
19. 2. 2015 19:20
Rolls Royce neuznává Maybach
Já neuznávám SUV od Rolls Royce už teď
19. 2. 2015 14:34
kecy kecy
Proste vidia, že suv letia a idú do toho aj iné značky (porsche, bentley), tak hurá ryžovať.
19. 2. 2015 10:36
Re: Takový rozporuplný pocit...
Už v té době to zavánělo pózováním. U BMW to dělají podobně. Když něco rezolutně odmítnou (snaží se vymezit), tak je slušná šance, že za pár let otočí. Jak se říká, peníze nesmrdí.
Avatar - Blue Sun
19. 2. 2015 10:15
Re: Takový rozporuplný pocit...
No právě... a proč by měl Range, když může mít Rollse, že?