Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete auto Jamese Bonda? Aston Martin vám ho postaví, včetně otočné spz!

David Bureš
Diskuze (1)
Zřejmě nejslavnější filmové auto světa vznikne v dalších 25 kopiích. Aston Martin je postaví ve spolupráci s renomovaným specialistou na filmové triky.

Aston Martin se v posledních letech nezabývá jen svými moderními vozy, ale i svými historickými modely, které oživuje. Nedávno třeba oznámil stavbu dalších 25 kusů DB4 G.T. Nyní je tu další takový projekt a opravdu speciální. Aston Martin totiž oživí svůj zřejmě nejslavnější model, filmové DB5, které se poprvé objevilo v bondovce Goldfinger.

Britská automobilka vytvoří dalších 25 exemplářů tohoto historického auta, a to přímo v jeho originálním rodišti, v městě Newport Pagnell, kde sídlí divize Aston Martin Works, zabývající se takovými projekty. Vzniknou ve spolupráci s produkční firmou filmů o Jamesi Bondovi EON Production a specialistou na filmové triky Chrisem Corbouldem, který pracoval na osmi bondovkách.

Právě i díky němu bude zajištěno, že tyhle DB5 budou opravdu speciální. Využijí totiž i výzbroj originálního filmového auta. S originálem tak nebudou mít jen společnou barvu karoserie (stříbrný lak Silver Birch), ale také třeba otočné registrační značky.

Čím vším budou tovární repliky Bondova služebního auta vybaveny, Aston Martin nespecifikoval. Jelikož ale auto nemá být homologované pro běžný silniční provoz, patrně bude mít maximum výbavy originálu. Tomu nechyběly zbraně výklopné z předních směrových světel, ostří na propichování pneumatik cizích vozidel nebo neprůstřelný štít zadního okna. Uvidíme, jak si s takovou netradiční výbavou Aston poradí, také třeba katapultážní sedadlo spolujezdce může být docela oříšek.

Aston Martin DB5 v podobě auta agenta Jejího Veličenstva bude rozhodně zajímavým sběratelským kouskem, a tak není divu, že za něj automobilka bude žádat závratných 2,75 milionu liber bez daně (cca 79 milionů korun). Na druhou stranu takový Aston Martin DB5 účinkující v bondovce Zlaté oko se letos vydražil za 1.961.500 liber (56 milionů korun), a to takovou výzbroj jako chystaný speciál neměl. Firma navíc slibuje tu nejvyšší kvalitu. První kousky bondovské DB5 mají být předány majitelům v roce 2020.

Britské gran turismo původně představené v říjnu 1963 na autosalonu v Earls Court účinkovalo v celkem sedmi bondovkách. Po zřejmě nejznámějším účinkování v Goldfingerovi se objevilo i v Thunderballu, Zlatém oku, Zítřku nikdy neumírá, Casino Royale, Skyfallu a Spectre. Zahrát si měl i ve filmu Jeden svět nestačí, scéna s ním ale byla nakonec vystřižena. Jako James Bond se tak s ním projeli nejen Sean Connery, ale i Pierce Brosnan a Daniel Craig.

David Bureš
Diskuze (1)
20. 8. 2018 16:36
Už ten nadpis
Nemusel sem číst ani celý článek abych zaregoval jedním slovem "bomba" >:D