Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Vantage GTE: Novinka v ostřejším hávu pro vytrvalostní závody

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Aby toho nebylo málo, jen pár hodin po odhalení nové generace Vantage ukázala britská automobilka i sportovní verzi určenou výhradně na závodní okruhy.

Včera Aston Martin představil světu novou generaci modelu Vantage a netrvalo dlouho, než Britové v již poklidnější atmosféře ukázali světu i „baby Aston“ v závodním provedení GTE. Rozdíly jsou patrné na první pohled, sporťák má ostřejší masku, otvory v kapotě a koncovky výfuků umístěné v předních blatnicích. Samozřejmostí je robustní zadní spoiler, jakož i monstrózní zadní difuzor.

Změny jsou patrné i v interiéru. U závodního speciálu můžete na komfortní sedačky a kožené čalounění zapomenout, vše bylo uzpůsobeno co možná nejnižší hmotnosti, nalezneme tu závodní klec a mnoho komponent z uhlíkových vláken.

Výčet změn pokračuje pod kapotou. Tam sice pracuje tentýž čtyřlitrový vidlicový osmiválec twin-turbo, avšak ve srovnání se silničním výkonem 510 koňských sil má o 20 koní více. Osmistupňovou samočinnou převodovku nahradilo šestistupňové sekvenční ústrojí. Oba vozy využívají zavěšení s dvojitými rameny, avšak GTE má navíc nastavitelné odpružení a tlumiče Öhlins. Brzdy Alcon disponují šestipístkovými třmeny vpředu a čtyřpístkovými vzadu.

V příštím roce vyrazí britská automobilka s tímto závodním speciálem bojovat o úspěchy v šampionátu FIA World Endurance Championship, kde bude chtít navázat na úspěchy V8 Vantage GTE, několikanásobného vítěze své kategorie ve slavném závodě Le Mans.

„Úzce spolupracujeme s vedením automobilky, abychom paralelně rozvíjeli silniční i závodní vůz. Soustředili jsme se hlavně na detaily a v každé oblasti automobilu jsme zaznamenali zlepšení,“ pyšní se Dan Sayers, technický ředitel Aston Martin Racing.

„Motorsport je základem DNA značky Aston Martin a náš závazek k vytrvalostním závodům FIA je větší než kdy dřív. Nové Vantage GTE zajistí, že zůstaneme na špici největší vytrvalostí série světa,“ dodává prezident David King s tím, že současnost považuje za zlatou éru GT.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)