Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi budou komunikovat se semafory, už příští rok

David Bureš
Diskuze (4)
Moderní systém komunikace mezi vozy značky Audi a semafory bude zatím fungovat v USA, jmenovitě ve městech Washington D.C. a Lad Vegas.

Budoucnost automobilů je nepochybně v autonomním řízení. Důležitou součástí aut bez řidičů bude komunikace mezi vozidly a dopravní infrastrukturou, která je na rozdíl od různých jízdních asistentů doslova v plenkách. Vývoj takových komunikačních systémů sice již probíhá, realizace v praxi se ale zatím nedočkaly. To se však nyní mění.

Audi totiž v příštím roce začne prodávat vozy, které budou díky mobilnímu internetovému připojení LTE schopné komunikovat se semafory na světelných křižovatkách. Tato auta budou v reálném čase získávat data od semaforů, na jejichž základě řidičům ukážou, kolik zbývá času, než naskočí zelená.

Pravda, zatím se to nezdá jako nějaký zázrak techniky, zvlášť s ohledem na to, že existují semafory, které řidičům samy ukážou zbývající čas do zelené (nebo do červené). Nějakým způsobem se ale začít musí a toto je pro Audi pilotní projekt, na němž automobilka spolupracuje s americkou firmou Traffic Technology Services.

„Tato funkce představuje první krok Audi v integraci vozidla a infrastruktury. V budoucnu bychom tuto techniku mohli integrovat do navigací aut nebo systémů start-stop,“ tvrdí Pom Malhotra, který se u Audi zabývá konektivitou. Podle Malhotry by toto řešení mohlo přispět ke zlepšení plynulosti dopravy ve městech a tím snížení dojezdových časů nebo spotřeby paliva aut v městském provozu. Semafory by totiž v budoucnu mohly snáze prodlužovat „zelenou“ na základě aktuální dopravy, navigace by zase účinněji odhadla dojezdový čas do cíle nebo nabídla alternativní trasu. Účinněji by pracovaly i kritizované start-stopy, které by vypínaly motor v době, kdy by to mělo skutečně smysl.

Pilotní projekt Audi se zatím týká pouze amerického trhu. Systémem komunikace s dopravní infrastrukturou budou moci být vybaveny modely A4 Allroad a Q7, a to v rámci služby Audi connect PRIME. Funkce se ve vozech bude objevovat v rámci příchodu modelového roku 2017, zatímco samotné semafory budou komunikačním systémem postupně vybavovány počínaje příštím rokem. „Chytré“ světelné křižovatky budou fungovat ve vybraných amerických městech, jmenovitě třeba v Las Vegas a Washingtonu D.C.

David Bureš
Diskuze (4)
17. 8. 2016 08:22
Re: Technologická chiméra
Nepochopil jste, kam to vede. Tyto systémy jsou dobré pro auta, co se budou řídit sama. Takže lidi si pak ani auta kupovat nebudou, jen na chytrofonu zakliknou (nebo telefon sám, podle toho, jak se vzbudíte), že chcete z domova do práce. Vylezete před barák, tam bude auto. nastoupíte, přečtete si noviny a jste v práci. Díky tomu pak nebudete potřebovat auto vlastnit. Jen si jen najmete jako službu.

Tohle je pilotní pokus jak to rozjet a ukázat časy do zelené/červené je alespoň smysluplné pro šoféra dneška.
Avatar - rohYpnol
16. 8. 2016 20:16
Re: Technologická chiméra
ale tohle je vedlejší taky. Kolik lidí touží po mechanickém zážitku? Skvělých jízdních vlastnostech?

Většina lidí skutečně chce a hledá auto, které je praktické, nese*e se, dlouho vydrží a bude mít levný provoz a údržbu. A kdo tohle dnes vyrábí? V EU jen Dacia a už i tam se dostaly TCe a DPF...

Kdo touží po autě, které bude mít výpočetní výkon jak serverovna NASA a které po zadání cíle bude vědět, že budeš stát z 30 minut 5 minut na červenou, ale když si dáš kávu a vyjedeš o 10 minut později, tak budeš stát na červenou jen 4min 50s ...? Jen inženýři ve vývoji 8-s 8-s
Avatar - 3_diamanty
16. 8. 2016 18:35
Re: Technologická chiméra
auta uz dlhsiu dobu akoby netuzili byt autami ale nejakymi pojazdnymi pocitacmi na vsetko a pre vsetko... pritom realny uzivatel ktory soferuje ozaj nepotrebuje fejsbuk ani nejaku komunikaciu zo semaformi ci telefonom alebo hriankovacom ci mikrovlnkou ... skoda ze sa to uz takto kazi a auta su uz vsetkym moznym len prave ten samotny "mechanicky" zazitok z jazdy sa z nich uz akoby vytracal... pritom este take 90 roky boli ozaj automobilove zlate casy .. dodnes podla mna najlepsia automobilova era :yes:
Avatar - rohYpnol
16. 8. 2016 15:27
Technologická chiméra
Ve snaze dosáhnout nedosažitelného se pomalu začínají objevovat zcela absurdní systémy. Nikdo je skutečně nepotřebuje, nikdo je nechce ani nepoptává, přesto jsou inženýři přesvědčeni o "své" pravdě. Zákazníkovi svůj přínos prostě vnutí.

Společnost se sama odsuzuje k záhubě, dobře jí tak :-! :-!