Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Q8 zachyceno s minimem maskování. Je odvážné jako koncept?

Stanislav Kolman
Horkou novinkou bude tento rok model Q8, největší SUV v nabídce Audi. Před oficiálním odhalením se k nám dostávají čerstvé snímky ze závěrečného testování.

Koncept Audi Q8 jsme si prvně mohli prohlédnout během loňského autosalonu v Detroitu, kde zaujal hlavně agresivnějším a atraktivnějším vzezřením. Nová vlajková loď značky mezi SUV je postavena na koncernové platformě MLB Evo, která již slouží vozům Audi Q7, Bentley Bentayga či Lamborghini Urus.

Design konkurenta Mercedesu GLE kupé či BMW X6 se podle přiložených fotografií příliš neliší od loňského konceptu. Všimnout si můžeme širší zádě s úzkými svítilnami, nechybí ale ani zamračenější příď s výraznou maskou. Široký sloupek C je zase odkazem na ikonické Quattro z osmdesátých let.

Čerstvé špionážní snímky prozrazují detaily jen o vnějším designu, vzhled interiéru zatím zůstává tajemstvím. Očekává se ale dvojice dotykových obrazovek na středu palubní desky (po vzoru A8 a A7) a samozřejmě použití prémiových materiálů. Vyloučeno není ani nasazení 48voltové palubní sítě.

Koncept Audi Q8 byl minulý rok odhalen jako plug-in hybrid s třílitrovým benzinovým šestiválcem TFSI a elektromotorem. Celkový výkon soustavy činí 330 kW a točivý moment dosahuje 700 N.m. auto zrychluje z klidu na stovku 5,4 sekundy a pokračovat lze na maximální rychlost 250 km/h.

Sportovně-užitkový vůz ale samozřejmě seženete i s konvenčními jednotkami. Očekává se nabídka obdobná modelu Q7, stejně jako dieselový osmiválec z SQ7. Vyloučeno není ani nasazení osmiválcového biturba z Lamborghini Urus, ve kterém poskytuje výkon 478 kW. Taková jednotka by do útrob auta mohla zamířit v ostřeji střižené variantě RS.

Datum oficiálního odhalení ani startu výroby zatím nebylo oficiálně potvrzeno. Jisté je ale to, že produkci největšího SUV v nabídce čtyř kruhů obstarají závody společnosti v Bratislavě. Q8 nebude jedinou důležitou novinkou automobilky v tomto roce, vyhlížen je také příjezd nástupce modelu A6.

Stanislav Kolman