Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi chce konkurovat připravovanému BMW řady 8. Budeme mít A8 kupé?

Tomáš Dusil
Diskuze (6)
Ingolstadtská automobilka údajně plánuje vyrábět luxusní kupé na bázi současné generace limuzíny A8. Dříve jak v roce 2019 se však vozu nedočkáme.

Kde je BMW, tam musí být také Audi. A není to pouze tím, že oba prémioví výrobci sídlí v Bavorsku. V letech 1989 až 1999 vyrábělo BMW luxusní kupé řady 8 (E31). Ačkoliv nešlo o obchodně zase tak úspěšný vůz, BMW již nějaký čas mluví o připravovaném nástupci. Jak by mohlo nové luxusní kupé vypadat, ukázalo BMW na jaře loňského roku.

Podle britského Autocaru, který se odvolává na vyjádření vedoucího designu u Audi Marca Lichteho, má v plánu vyrábět luxusní kupé také konkurenční Audi. Lichte údajně řekl, že má velice v oblibě tvary dvoudveřových kupé. Jenže je otázkou, kdo si v budoucnu takové auto koupí, neboť už i vhledem k ceně takového vozu jsou možnosti docela omezené. A to zejména s ohledem na připravovanou relativně silnou konkurenci v podobě již vyráběného Mercedes-Benzu třídy S Coupé a dále připravovaného luxusního kupé Volvo Polestar 1, které bude pro skandinávskou značku v daném segmentu premiérou.

Jak by mohlo nové luxusní kupé Audi vypadat, ukázala už studie Prologue koncept car, předvedená na autosalonu v Los Angeles v roce 2014. Byl to právě koncept Prologue, který byl úplně první prací Marca Lichteho pro Audi. Později Audi předvedlo další luxusní kupé A9, jehož design vycházel ze studie Prologue.

Pokud se bude kupé na bázi řady A8 skutečně vyrábět, lze očekávat, že tvarově se přiblíží právě konceptu Prologue. Technicky by mělo vycházet ze současné A8, která byla v době předvedení Prologue ve vývoji. Kupé Prologue měří na délku 5100 mm, široké je 1950 mm a vysoké 1390 mm. V porovnání s limuzínou A8 je tedy kratší o 35 mm, o 1 mm je užší a dále o značných 70 mm nižší.

Zatím není jasné, zda a případně kdy se luxusní kupé Audi objeví. Dle vyjádření Lichteho pro Autocar se jej pravděpodobně nedočkáme před rokem 2019. Na konkrétní dotaz, kdy lze luxusní kupé očekávat Lichte odpověděl. „Nejdříve musíme představit novou generaci A6, po ní bude následovat Q8, A1 a Q3. Před příchodem těchto modelů kupé na bázi A8 určitě nečekejte.“

Tomáš Dusil
Diskuze (6)
Avatar - white label
3. 1. 2018 17:20
Re: No nevim
Přesně tak...
3. 1. 2018 17:12
Re: No nevim
Kdysi uvažovali o kombi a pokud si dobře vzpomínám, říkali, že by to pro ně bylo zajímavé od nějakých deseti tisíc kusů za rok. Ostatně, stačí se podívat na XJ nebo QP. To jsou čísla. ;-) Netuším, jak je na tom LS.
3. 1. 2018 17:10
Re: Kupé
O A9 se mluvilo už dávno, ale počítalo se spíš se Sportbackem. Pokud přijde kupé, bude to příjemné překvapení.
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2018 12:41
Re: Kupé
To zas jo :yes:
Avatar - white label
2. 1. 2018 12:35
Kupé
Díky za každé nové skutečné! kupé (s jedním párem dveří)...