Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Audi S6 a S7: První jízdní dojmy

Jiří Červenka
Diskuze (38)
Nová generace dálničních expresů z Ingolstadtu je o více než čtvrtinu úspornější, ale rozhodně nikoliv o čtvrtinu pomalejší...

Downsizing neboli zmenšování zdvihového objemu motoru v honbě za nízkými nominálními emisemi CO2 nebere oběti. A nevyhýbá se ani takovým vlajkonošům velkého objemu, jako jsou sportovní verze velkých německých sedanů. Zatímco dřívější Audi S6 se honosilo vidlicovým desetiválcem 5,2 l, nová generace rychlé A6 si musí vystačit s podměrečnými čtyřmi litry. Člověk aby se bál, že to do kopce nepojede...

Nový motor byl od začátku vyvíjen pro použití v těžkotonážním kupé Bentley Continental GT, kterému musel zajistit dynamiku hodnou jeho značky a cenovky. Každou řadu válců proto zásobuje stlačeným a v mezichladiči ochlazeným vzduchem jedno twin-scroll turbodmychadlo. V Audi S6/S6 Avant i v odvozeném liftbacku S7 byl potenciál motoru poněkud zkrocen. Zákazníkům Bentley je k dispozici 373 kW a 660 Nm a klientela Audi S8 má na povel 382 kW a 650 Nm, kdežto pro S6/S7 zůstalo „jen“ 309 kW a 550 Nm. Tuningové společnosti si jistě už mnou ruce s vidinou snadného výdělku...

Audi S6 vs. Audi S8 vs. Bentley Continental GT V8
Model S6 S8 Continental GT
Nejvyšší výkon [kW/ot/min] 309/5500 382/5800 373/6000
Nejvyšší toč. mom. [Nm/ot/min] 550/1500-5200 650/1700-5000 660/1700-5000
Max. rychlost [km/h] 250 (el. Omezena) 250 (el. Omezena) 303
Zrychlení 0-100 km/h [s] 4,6 4,2 4,8
Komb. spotřeba [l/100 km] 9,6 10,2 10,5
Pohotovostní hmotnost [kg] 1895 1975 2295

Nové S modely však přinášejí víc než jen motor, k jehož unikátním technickým řešením i provozním vlastnostem se ještě vrátíme. Jejich karoserie s pětinovým podílem hliníku působí decentně, ale kombinace hlubokých nárazníků, typických hliníkových krytů zrcátek a velkých kol (až 21 palců pro S7) zajišťuje potřebnou odlišnost od pomalejších příbuzných. Viditelně sportovnější postoj není jen optickou iluzí: S6 sedí o 20 mm blíž k zemi než A6, v případě A7 činí míra snížení 10 mm.

Dřevo. Hliník. Dřevo, hliník, dřevo...

Pro interiér připravil návrhářský tým pod vedením Johanny Hoch nový dekor aluminium/Beaufort, který vzniká nesmírně komplikovaným procesem. Nejprve se slepí tenké pláty ušlechtilého dřeva s hliníkovým panelem o tloušťce 0,4 mm. Vznikne tak blok vysoký asi pět milimetrů, jejichž navrstvením na sebe a následným vertikálním nařezáním vzniknou působivé ozdobné lišty, na nichž z černého dřeva Beaufort září tenké proužky hliníku. Za takové řemeslo by se nemuseli stydět ani u Bentley.

Na příbuznou britskou automobilku ostatně dává vzpomenout také další nádherný detail nových S modelů. Střední panely sedáku i opěradla příplatkových sportovních sedadel s integrovanými opěrkami hlavy zdobí prošívání s kosočtvercovým vzorem, což je typický znak limuzín a kupé z Crewe.

Už pouhé usazení do S6 nebo S7 v té správné specifikaci je tedy událost, ale tím záplava pozitivních dojmů naštěstí nekončí.

I na dnešní poměry technicky vyspělých přeplňovaných víceválců nabízí jednotka 4,0 TFSI skvělou kombinaci řízné odezvy, bezvadné dávkovatelnosti a nukleárního zátahu, kdykoliv se odhodláte přitlačit pravý pedál blíže ke koberci s vysokým vlasem. Do nějakých 180 km/h se údaj o aktuální rychlosti na barevném průhledovém displeji mění rovnou po celých desítkách a kterýkoli ze tří modelů odhodlaně akceleruje ještě tehdy, když se v indikovaných 260 km/h přihlásí elektronický omezovač rychlosti. Otáčkoměr v tu chvíli ukazuje jen lehce přes pět tisíc otáček...

V okolí Mnichova, kde jsme za volantem S6, S6 Avant a S7 strávili předevčírem několik hodin, jsou takovéto vysokorychlostní radosti naštěstí ještě pořád legální. Na autobahnu jsou tato auta ve svém přirozeném prostředí, grácii však neztrácejí ani tehdy, když se silnice začne zužovat a klikatit. Pneumatické odpružení ve spolupráci s dvojčinnými tlumiči pérování účinně krotí naklánění karoserie, zatímco pohon všech kol quattro chytře využívá senzorů ABS v každém kole k vektorování točivého momentu mezi přední a zadní nápravou.

Zejména v kombinaci s příplatkovým sportovním diferenciálem vzadu je účinek přenosového řetězce ohromující: jen symbolická nedotáčivost, nezlomná trakce a překvapivá ochota vykroužit ostrý oblouk za přispění plynového pedálu překvapí každého, kdo vozům Audi stále přisuzuje někdejší těžkopádnost.

Jednotlivé modely sdílejí prakticky totožnou techniku, přesto se však v jejich chování na silnici projevují citelné rozdíly. S6 Avant s tužším tlumením (kvůli vyššímu těžišti a nutnosti vypořádat se s naloženou zádí) zvládá nerovnosti maličko toporněji než sedan. Naopak S7 působí sametověji, aniž by ji to ovšem zpomalovalo. Nižší těžiště a příznivější poměr výšky k rozchodu kol umožnily ladičům Audi zvolit komfortnější kalibraci pneumatického pérování a dát tlumičům více poddajnosti v kompresi, takže liftback předvádí v zatáčkách nejzdařilejší kombinaci vertikální stability, směrové přesnosti a komfortu.

Audi S6 vs. S6 Avant vs. S7: Rozměry a hmotnosti
Model S6 S6 Avant S7
Délka [mm] 4931 4934 4980
Šířka [mm] 1874 1874 1911
Výška [mm] 1440 1446 1408
Rozvor náprav [mm] 2912 2912 2914
Rozchod kol vpředu [mm] 1627 1627 1644
Rozchod kol vzadu [mm] 1618 1618 1635
Pohotovostní hmotnost [kg] 1895 1950 1945
Objem zavaz. Prostoru [l] 530 565 535

Brzdy zvládají zpomalit dvě tuny rozjeté masy s jistotou a pedál netrpí měkkým chodem, jako tomu u některých Audi bývalo dřív. Za příplatek ve výši ceny malého hatchbacku nabízí automobilka i kotouče z karbon-keramického kompozitu, ale upřímně řečeno, podle nás jsou to nemoudře vynaložené peníze. Při jakkoliv dravé jízdě na silnici poskytují sériové brzdy adekvátní zpomalení a jejich účinek se dávkuje snadněji než v případě karbonových kotoučů.

Přenos točivého momentu zajišťuje sedmistupňový dvouspojkový S tronic, který funguje tak intuitivně, že jeho přítomnost většinou vůbec nevnímáte, ať už se loudáte městem nebo se dravě protahujete zatáčkami na venkovské silnici. Samozřejmě nechybí možnost volit rychlostní stupně ručně, pákou nebo tlačítky na zadní straně volantu.

Jestli by si dynamicky založený řidič mohl přát něco víc, tak snad přirozenější odezvu variabilního řízení a hlavně trochu vášnivější zvuk. Opojného burácení osmi válců si užije spíš publikum než posádka vozu, ale tak tomu dnes bývá téměř vždy. Je to daň, kterou platíme za kultivovanost v každodenním provozu. Ostatně tuto disciplínu zvládají všechna tři auta zcela suverénně. Stačí přepnout volič jízdních režimů z Dynamic na Comfort a dopřát pravému kotníku pohov.

Při klidné jízdě, která aspoň na kvalitních bavorských silnicích působí velmi konejšivým dojem, přijde ke slovu i systém vypínání válců – ale ujišťujeme vás, že si toho nevšimnete.

Dobře utajený čtyřválec

Pokud jsou splněny předem definované podmínky (max. 250 Nm a 3500 otáček, min. třetí rychlostní stupeň a teplota chladicí kapaliny 30 stupňů Celsia), řídicí jednotka při nízkém zatížení uzavře sací i výfukové ventily ve válcích 2, 3, 5 a 8. Současně se v těchto válcích vypne zapalování a vstřikování. Osmiválec pak běží jako vidlicový čtyřválec. Zapaluje v pořadí 1-4-6-7, vždy jen dvakrát během každé otáčky klikové hřídele. Díky tomu (a dalším úsporným opatřením) je S6 v kombinovaném cyklu o osmadvacet procent úspornější než dřívější model s desetiválcem.

Audi S6 (2006) vs. Audi S6 (2012)
Motor V10 V8 twin-turbo
Zdvihový objem [cm3] 5204 3993
Nejvyšší výkon [kW/ot/min] 309 309
Nejvyšší toč. mom. [Nm/ot/min] 540 550
Max. rychlost [km/h] 250 (el. Omezena) 250 (el. Omezena)
Zrychlení 0-100 km/h [s] 5,2 4,6
Komb. spotřeba [l/100 km] 13,4 9,6

Při chodu na čtyři válce vznikají nežádoucí vibrace, které však konstruktéři chytře potlačili. Aktivní silent-bloky pracují jako membránové reproduktory, jejichž vibrace s fázovým posunem působí proti sekundárním vibracím pohonné jednotky.

Vnímanou libozvučnost motoru pak zajišťuje systém ANC (active noise control, aktivní regulace hluku). Čtyři mikrofony ve stropní výplni monitorují akustiku interiéru, ze které potom řídicí jednotka ANC sestavuje trojrozměrnou ultrazvukovou mapu. Nežádoucí složky spektra jsou eliminovány zvukem s opačnou fází, vydávaným reproduktory palubního audiosystému.

Systém funguje i tehdy, když máte rádio nebo přehrávač vypnutý, a jeho efektivita je zdrcující. Nebýt ukazatele na palubní desce, neměli byste uvnitř auta žádnou šanci poznat, kdy motor běží na čtyři válce a kdy na osm.

Sériová výbava není vůbec skoupá a v případě všech tří modelů zahrnuje kromě jiného tempomat, čtyřzónovou klimatizaci nebo xenony. Většina prodaných automobilů ale bude disponovat příplatkovou výbavou za stovky tisíc korun. Vedle různých materiálů dekoračních lišt a čalounění si můžete objednat například navigaci MMI plus s touchpadem a podporou Google Earth, adaptivní radarový tempomat s funkcí stop&go, noční vidění s detekcí chodců, audio Bang & Olufsen a desítky dalších položek. Jejich přesný výčet ani ceny nejsou v tuto chvíli známy. Audi nicméně již zveřejnilo základní ceny pro německý trh. Audi S6 sedan bude tamní zákazníky stát 72 900 euro (v přepočtu 1,82 mil. Kč), S6 Avant pořídí za 75 250 euro (1,88 mil. Kč) a za S7 zaplatí nejméně 79 900 euro (2,0 mil. Kč).

Závěr: Pro každého něco

Ačkoliv používají totožnou techniku a základními konstrukčními rozměry se prakticky neliší, mají nové Audi S6, S6 Avant i S7 každé svůj vlastní charakter. S6 je moderní interpretace archetypálního über-sedanu, Avant umožňuje přestěhovat almaru šokujícím tempem a S7 nabízí jízdní projev zrovna tak graciézní jako její elegantní exteriér. V této souvislosti není bez zajímavosti, kde nalezne který model největší odbytiště. Podle Audi se nejvíce sedanů S6 prodá v Americe, pro S6 Avant bude dominantním trhem Německo a S7 najde největší počet zákazníků v Číně.




Jiří Červenka
Diskuze (38)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
29. 4. 2012 14:03
Re: M5 náš vzor
:yes:
27. 4. 2012 13:53
Re: Zlozitost
Setrvačnost trhu, peníze, nejistota, jak to přijmou zákazníci. Většina těch opravdu pokročilých není zralá na sériovou výrobu. A největší zájem o ně je do generátorů a těžké techniky, kde není strach o to, jak zákazníci takovou změnu přijmou.

Ten systém je stejný jako v Porsche a Porsche ho vyvinulo pro zlepšení ovladatelnosti vozu. Pro potlačení charakteristického zvuku čtyřválce tam máš Active Noise Control. 1.4 TFSI umí běhat na dva válce a nemá ani DEMS, ani ANCS. Projevem je na tom dvouválec rozhodně hůř a funguje to i bez nich. Rozdíly v projevu jen minimální. DEMS dává největší smysl na okruhu, ale projeví se i na silnici. Určitě přispívá ke kultivovanosti, ale je to příliš drahá technologie na to, aby sloužila jen k potlačení projevů špatného vyvážení jednotky. Sofistikovanější systém vyvažování by v takovém případě podle mne byl levnější.

Jedna věc je, jak ten systém prodávají (a skutečně ho prodávají jako technologii potlačující vibrace ve čtyřválcovém režimu), druhá věc je, co reálně umí. Sice podle nákresů vypadá stejně, jako systém Porsche, ale oficiálně se o příbuznosti nemluví a nikde ani není napsané, jestli používá obdobnou logiku. Nicméně jeho schopnost potlačovat vibrace nad hnanou nápravou prospívá přenosu sil na vozovku. A variabilní tuhost uložení, pokud ji software mění v závislosti na stylu jízdy, pomáhá s hmotou nad nápravou. Byla by nesmírná škoda mít tam tuhle skvělou technologii a nevyužít ji k potlačení nedotáčivosti.

Navíc tahle technologie není u Audi poprvé. Například A8 má aktivní uložení už nějakou dobu a žádné válce se nevypínají. Právě kvůli tomu, aby auto mohlo být pohodlné a zároveň velmi mrštné, když to řidič chce. Pokud vím, rozdíl je v membráně. Takže je upravený pro tenhle motor, ale nijak zásadně a úpravu možná přenesou i do ostatních.

Jako u řady jiných aktivních systémů, výhody záleží na aplikaci. Může dobře posloužit sporťáku, může dobře posloužit limuzíně. Ale rozhodně nevznikl kvůli nižší spotřebě. Stejně tak ANCS nevznikl kvůli tomuhle motoru a vypínání válců, najdeš ho i v jiných autech. Při nasazení tohoto systému bylo hlavní výzvou zvládnutí přechodu mezi čtyř- a osmiválcovým režimem.

Nejmoudřejší ani nejsečtenější nejsem, jen nemáš pravdu. A třeba v případě spalovacích motorů je toho tolik, že toho asi moc o daném tématu nepřečteš. Jinak bys totiž nemohl takové věci psát.
27. 4. 2012 13:35
Re: Zlozitost
Mají 3,2 litrový motor, který běhá na směs ethanolu a benzínu a měl by dosahovat parametrů motorů pěti až šestilitrových. Konkrétně v demonstrační aplikaci nahradil šestilitr. Technologie se jmenuje Ethanol Boosted Direct Injection. Nemají jen jeden projekt. ;-)

Pro aplikaci do osobních aut se hlavně mluvilo o tří- a čtyřválcích. A pro jejich vývoj hledali (hledají?) partnera.

Nechodím, tedy ne pravidelně, nejsem inženýr, ale čtu si z nich materiály, když se mi dostanou do rukou.
27. 4. 2012 13:32
Re: Zlozitost
Právě to je předmět rozporu. Řada lidí nevěří ani těm 50% v běžném provozu. Uvidí se, jestli je ve výpočtech někde chyba. Rozhodně první prototyp předčil očekávání a projekci.
27. 4. 2012 11:00
Re: Zlozitost
Toto sebaiste tvrdenie: "...tahle technologie je opravdu účinná, takže se bavíme o masivním downsizingu - tři litry místo pěti nebo šesti. "... si nabral odtial?: [odkaz]
Presne tam je tato veta: "We are seeing a shift from
the truck market into the car segment.
It has already moved downwards from
the six and seven-litre sector down
to the four and five-litre litre sector –
and is now dropping into the two to
three litre class,”"
Alebo fakt chodis na nejake konferencie ako tvrdis?