Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi SQ3 na špionážních fotkách: Tři sta koní na zcela nových základech

Stanislav Kolman

Nové sportovní provedení modelu Q3 uniklo na první várce snímků. Jaké novinky můžeme na voze v příštím roce očekávat?

Příjezd nové generace Audi Q3 se pozvolna blíží a z přiložených špionážních fotografií je patrné, že se pilně pracuje i na ostřejších derivátech. Aby ne, vždyť toto SUV je aktuálně jedním z nejstarších aut v koncernové nabídce. Základ stále ještě tvoří stará platforma PQ35, jež sdílí řadu komponent s pátou generací Volkswagenu Golf.

Nástupce už ale přijede na moderní architektuře MQB A1, což kromě jiného otevírá i nové možnosti pohonných jednotek a převodovek. Vyloučena není ani nějaká forma elektrifikace.

Přiložené snímky prozrazují, že kromě „běžného“ provedení se dočkáme minimálně jednoho výkonového stupně SQ3. Zážehový přeplňovaný čtyřválec v útrobách poskytne výkon minimálně 300 koňských sil, očekává se jeho kooperace s dvouspojkovou převodovkou a pohonem všech kol quattro ve standardu.

Ze snímků je dále patrné, že Q3 dostane ve srovnání s předchůdcem delší rozvor, což se pozitivně projeví na prostornosti kabiny, zejména pak v zadní řadě. SQ3 se bude vyznačovat i přepracovaným nárazníkem s agresivnějšími křivkami, většími přívody vzduchu. Vzadu sportovní provedení poznáte díky dvěma dvojitým koncovkám výfuku.

V hierarchii bude nad SQ3 trůnit ostré provedení RS Q3, které by mohlo být osazeno legendárním 2,5litrovým přeplňovaným pětiválcem (testovali jsme kupříkladu v sedanu RS3). Takové auto může soupeřit třeba s Mercedesem-AMG GLA 45.

Nové Audi Q3 dorazí do showroomů koncem letošního roku. Předpokládá se, že SQ3 bude následovat o zhruba šest měsíců později, příjezd RS Q3 lze pak v jednotlivých dealerstvích očekávat začátkem roku 2020.

Stanislav Kolman