Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tyto vozy se mohou utkat o titul Auto roku 2018 v ČR. Vyhraje Škoda i počtvrté v řadě?

Jan Mička
Diskuze (29)
Další ročník ankety Auto roku v České republice klepe na dveře. Přinášíme předběžný seznam nominovaných aut a informace o hlasování.

Další ročník ankety Auto roku v České republice se bude odehrávat v lehce pozměněné podobě. Záměrem vyhlašovatele, kterým je Svaz dovozců automobilů (SDA), je přiblížit anketu formátu evropského Auta roku, kdy o vítězi rozhoduje pouze odborná porota složená z motoristických novinářů. Veřejnost se sice také zapojí, avšak pouze v jednotlivých kategoriích (mini automobily, malé vozy, rodinné vozy, manažerské automobily, SUV, sportovní automobily), přičemž vítěz každé kategorie sní používat označení „Vítěz v kategorii“ a nikoliv Auto roku v České republice.

Všechno vypukne už začátkem října, kdy proběhne tisková konference v pražském Konferenčním centru City. Seznam vozů splňujících podmínky zápisu do letošního ročníku Auta roku sestavuje SDA ve spolupráci s novinářskými kluby, automobily ale samozřejmě musejí splnit řadu podmínek. Jedním z hlavních kritérií je být novinkou na českém trhu v období od 30. 10. 2016 do 31. 12. 2017. Do konce letošního roku musejí být vozy také sériově vyráběny a být dostupné všem členům odborné poroty ke zkušebním jízdám. Jedna povinnost ale zároveň odpadá – za nominaci vozů i účast v anketě automobilky neplatí žádný poplatek.

Systém hlasování se meziročně nezměnil. Hlasovat se bude ve dvou kolech, kdy v prvním kole každý člen poroty vybere pět vozů, které si podle něj zaslouží postoupit do finále. Tím vznikne finálová pětice. V druhém kole má každý z porotců k dispozici 150 bodů, které musí mezi finalisty kompletně rozdělit do jasně daných kategorií (technika a technologie, jízdní vlastnosti, užitná hodnota, ekonomika provozu, design). U jednoho kritéria přitom nemůže udělit dvěma a více vozům stejný počet bodů. Vítězem ankety se stává vůz s nejvyšším počtem bodů.

V letošním ročníku by mělo hlasovat 35 motoristických novinářů, ne všichni však musejí být členy Klubu motoristických novinářů či Klubu motoristických publicistů. Kompletní sestava poroty zatím není k dispozici a totéž platí o konečné sestavě nominovaných vozů. Svaz dovozců automobilů zatím zaslal pouze předběžný návrh s možností dalších změn. Najdete jej v přiložené tabulce.

Poslední tři ročníky ankety Auto roku v České republice ovládla Škoda Auto, která se v tom nadcházejícím bude účastnit s modelem Karoq. Zajímavý je návrh Volva XC40, které bylo oficiálně odhaleno teprve tento týden a vyrábět by se mělo začít až v listopadu, nebo hojná účast automobilky Kia. Ta má v předběžném seznamu hned čtyři modely, a sice buď zcela nové, nebo po nedávné mezigenerační obměně. Vítěze ankety Auto roku 2018 v České republice bychom mohli znát už na začátku ledna příštího roku.

Auto roku 2018 v České republice: Předběžný návrh nominací
Alfa Romeo Stelvio
Audi Q5
Audi A8
BMW 5
BMW X3
Citroen C3 Aircross
Dacia Duster
Ford Fiesta
Ford EcoSport
Honda Civic
Hyundai Kona
Jeep Compass
Kia Picanto
Kia Rio
Kia Stinger
Kia Stonic
Land Rover Discovery
Lexus IS
Mazda CX-5
Mini Countryman
Nissan Micra
Nissan Qashqai
Opel Insignia
Peugeot 5008
Porsche Panamera Sport Turismo
Range Rover Velar
Renault Alaskan
Renault Koleos
Renault Scénic
Seat Arona
Subaru Impreza
Suzuki Ignis
Suzuki Swift
Škoda Karoq
Volkswagen Arteon
Volkswagen Polo
Volvo XC40
Volvo XC60
*seznam je pouze předběžný

Jan Mička
Diskuze (29)
24. 9. 2017 10:09
ultratrapárna
auto roku je stejně trapná soutěž jako nějaká miss. nevolí se podle pokroku, přínosu, ba ani designu, ale sympatií, znáčku na kapotě
Avatar - Floyd
24. 9. 2017 02:30
Re: To bude překvapení
>:D >:D >:D :yes:
Avatar - Floyd
24. 9. 2017 02:28
Re: 10 finalistů
A na celé čáře vyhraje Karoq, o co? >:D >:D >:D
Avatar - white label
23. 9. 2017 16:16
10 finalistů
S přihlédnutím k tomu, že se jedná o Auto roku v ČR, bych z toho zřejmě vybral 10 finalistů:
Stelvio, A8, 5er, Fiesta, CX5, Panamera ST, Velar, Karoq, Polo, XC40.
23. 9. 2017 16:05
Re: Mazda
Ta sedla panečku :-) :yes: