Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Tatra už téměř vyprodala roční kapacitu výroby

redakce AUTO.CZ
Diskuze (23)
Kopřivnická Tatra musí navyšovat letošní plán výroby. Letošní kapacity jsou již téměř vyprodány.

Kopřivnická automobilka Tatra už téměř vyprodala letošní roční kapacitu výroby. Počítala s prodejem 760 a výrobou 735 vozů, výrobní plán ale navýší o desítky aut. ČTK to oznámil mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek. Tržby za letošek tak podle Tatry dosáhnou asi tří miliard korun místo původně očekávaných 2,8 miliardy. Minulý rok firma vyrobila 763 a prodala 722 aut a tržby činily zhruba 2,6 miliardy korun.

"Protože Tatra Trucks dle nové strategie vyrábí všechna vozidla na konkrétní zakázku, nikoli na sklad, a průběžná doba výroby byla zkrácena oproti předešlým letům na přibližně 12 až 13 týdnů, do Vánoc už může firma přijmout zakázky i vzhledem k dodacím termínům komponentů pouze na 30 až 50 vozidel," sdělil generální ředitel automobilky Petr Karásek. Zatím nejúspěšnějším měsícem Tatry byl letos červenec, kdy prodala 97 automobilů za 297,3 milionu korun a náhradní díly za 29,3 milionu.

Drtivá většina produkce automobilky je určena na vývoz, a to jak auta, tak i sady dílů. Firmě by tak mohl snížit tržby možný zákaz dovozu aut ze západních zemí do Ruska, o kterém dnes podle agentury Reuters psal ruský deník Vedomosti. K zákazu by podle deníku mohlo Rusko sáhnout, pokud Spojené státy a Evropská unie uvalí další sankce na Moskvu. "Určitě by to Tatra Trucks uškodilo, ale ne výrazně. Do Ruska dodáváme pouze jednotky vozů, a to pro těžební průmysl na Sibiři," řekl ČTK mluvčí firmy Čírtek.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (23)
Avatar - W.O. PRSCLEY
21. 8. 2014 10:09
Re: tatra
Tomu docela věřím ale stále jsou tam nevyužity možnosti kooperace s DAFem. K nákupu akcií Tatry zatím nedošlo a proto nelze očekávat od DAFu větší podporu než prosté dodávky kabin a motorů.
Pokud by došlo ke kapitálovému provázání, mohl by DAF Tatře otevřít trhy, na kterých třeba není nejsilnější a nabídka tatry by se mu mohla hodit.
Avatar - W.O. PRSCLEY
21. 8. 2014 10:07
Re: tatra
Do všeho kromě speciálů.
Avatar - W.O. PRSCLEY
21. 8. 2014 10:06
Re: tatra
Budou troubo.
21. 8. 2014 06:53
Re: tatra
To už nehrozí, ještě stále je v Tatře přezaměstnanost z hlediska THP, ještě stále jsou k poslechu aktuální story o chrápání na nočních směnách apod.
Pokud by zůstal stávající počet lidí, byl by to úspěch.
21. 8. 2014 06:51
Re: Tatra jako když ji polije živou vodou
Tatra prochází postupnou restrukturalizací a vyhazováním neskutečnýho počtu kanceklářských krys vytvářejících práci sami sobě.
Až se dokáží trochu stabilizovat, věřím, že dojde i na inteligentní nakládání s nemovitostmi, které jí náleží a snížení nákladů tam kde už nejsou potřeba.