Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilky na Slovensku plánují letos zaměstnat tisíce lidí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
S rozšířením výroby počítají automobilky Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, které mají své závody na Slovensku.

Automobilky, které mají své továrny na Slovensku, a jejich dodavatelé plánují v letošním roce zaměstnat asi 5000 nových pracovníků. Důvodem je plánovaný růst jejich produkce. Celkový počet pracovníků v automobilovém průmyslu, který je jedním z tahounů slovenské ekonomiky, by tak měl stoupnout na 75.000 lidí. Odborníci však upozorňují na hrozící nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.

"Očekáváme, že bychom se měli pomalu vrátit na 75.000 pracovníků koncem tohoto roku, a to považujeme ještě za opatrnou představu," řekl dnes prezident Sdružení automobilového průmyslu Jozef Uhrík. Trojice automobilek v zemi a jejich dodavatelé zaměstnávali zatím nejvíce, necelých 77.000 pracovníků v roce 2007, kvůli krizi však mnoho podniků propouštělo. Předloni počet pracovníků v odvětví klesl zhruba o 9000.

S rozšířením výroby počítají automobilky Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, které mají své závody na Slovensku. Německý Volkswagen chce ještě letos zahájit produkci malého rodinného auta, nové modely plánují také další továrny. "Už nyní rozbíháme nábor na některé pozice, v září začneme zpracovávat žádosti ve větším objemu a první zaměstnance budeme přijímat od ledna 2012," řekl mluvčí PSA Peter Švec. Každá z automobilek chce přijmout zhruba tisícovku nových lidí, další zaměstnají dodavatelé.

Uhrík rovněž připomněl, že firmám v automobilovém průmyslu začínají chybět kvalifikovaní zaměstnanci. V roce 2009 opustilo střední školy téměř 50.000 absolventů, z toho si práci nenašla více než čtvrtina a skoro tři pětiny se neuplatnilo v oboru, který studovali.

"Vzdělávací soustava nejede tam, kde potřebujeme. Dnes organizace, které ve finální produkci i u komponentů by měly připravovat třetí a někdy až čtvrté směny, začínají mít velké problémy s kvalifikovanými pracovníky," poznamenal šéf sdružení.

Nezaměstnanost na Slovensku přitom dosahuje kolem 13 procent a řadí se k nejvyšším v rámci Evropské unie. Letos přibylo lidí bez práce i kvůli propouštění ve státní správě a železničních společnostech.

Loni se na Slovensku vyrobilo zhruba 570.000 vozidel, letos by produkce mohla stoupnout na 630.000 aut. Tržby odvětví podle odhadu sdružení stoupnou o 15 procent na 16 miliard eur (386 miliardy korun).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
11. 9. 2020 21:49
Pracovní nabídky
Musím uznat, že to zní jako docela zajímavá pracovní příležitost. Něco takového by nemuselo být vůbec špatné. Na druhou stranu já jsem ve své současné práci nadmíru spokojený. Podařilo se mi na ni narazit zhruba třičtvrtě roku zpět přes pracovní portál https://www.hitprace.cz/ a zatím nemám důvod se dívat po jiném zaměstnání.
19. 6. 2011 01:02
Re: Kusy, kusy, kusy...
Pokud vase vlada bude investovat do skolstvi vedy a vyzkumu (primo i neprimo pomoci danovych ulev), nebudou jen montovny. Ale cekat neco takoveho od jakehokoliv politika dnes je cira naivita, prosperita a rust za 20 let nezajima vubec nikoho, dulezite jsou jen pristi volby. Podobne investice (nemyslim "podpora aplikovaneho vyzkumu", ktera u nas je chapana jako predevsim prani penez pres spratelene firmy a nesmyslne projekty) by totiz znamenaly v kratkem casovem horizontu primy benefit jen maleho procenta volicu, tj. politicky nezajimave. Ale v kazdem programu to vypada dobre...
Avatar - gld
17. 6. 2011 16:30
Re: Kusy, kusy, kusy...
Tak nejak. Možno nie o 5 rokov, možno o 10 alebo 20 ale jedného dňa sa celé slovensko stane takým lokálnym európskym flintom. Alebo detroitom. Alebo..
17. 6. 2011 10:47
Kusy, kusy, kusy...
O nič iné nejde, len o zvyšovanie výroby a napchávanie si aj tak plných peňaženiek. Z dvoj- a trojsmenných prevádzok sa prechádza na štvorsmenky, zariadenia prekračujú limity, na ktoré boli stavané, pracujú po životnosti, s minimálnou údržbou, ktorá sa robí počs prevádzky, alebo počas jedinej 8-hodinovej pauzy za týždeň, alebo aj za dlhší čas. Týmto spôsobom sa výroba pomaly ale iste blíži ku kolapsu a potvrdí sa tým stará pravda, že nenažranosť je skrátka škodlivá.