Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Giorgetto Giugiaro dostal k narozeninám koncept, který hledí do budoucnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Designérské studio GFG Style a společnost Envision Energy stojí za vznikem konceptu Sibylla, jenž je se představil v Ženevě jako dárek k osmdesátinám slavného designéra a zároveň vize budoucnosti automobilů.

Designérské studio GFG Style založil Giorgetto Giugiaro, který v srpnu letošního roku oslaví osmdesáté narozeniny, spolu se svým synem Fabriziem poté, co v roce 2015 prodal svůj Italdesign koncernu Volkswagen.

Prostřednictvím konceptu Sibylla se slavný designér ohlíží za svou minulostí a především řešením zasklené plochy své novinky odkazuje na prototyp Chevrolet Corvair Testudo, který ve čtyřiadvaceti letech navrhl v roce 1963 ve studiu Bertone.

Koncept s celkovou délkou přes pět metrů je crossoverem, který má spojovat komfort a schopnosti podvozku vozů SUV s elegancí sedanu a dynamickými schopnostmi sportovního vozu.

Exteriér vozu zaujme již zmiňovanou zasklenou plochou a především způsobem přístupu do interiéru, kdy se čelní sklo, které se klene nad předními sedadly, odsouvá o 750 mm vpřed, zatímco dveře bez oken se otevírají klasickým způsobem.

V případě zadních bočních oken bylo zvoleno jejich vyklopení směrem vzhůru, zatímco dveře se opět otevírají klasickým způsobem. Prosklené panely se vrací na své místo po zavření dveří.

Vedle svých linií a řešení přístupu k interiéru pak koncept Sibylla zaujme i vpředu umístěným brzdovým světlem. To představuje jednoduchý a naprosto logický způsob, jak informovat chodce na přechodu, že vůz skutečně zpomaluje.

Interiér se záplavou displejů s podporou platfomry EnOS je výsledkem spolupráce se společností Envision Energy a na rozdíl od exteriéru, připomínajícího prototyp z první poloviny šedesátých let, míří do blízké budoucnosti, kdy může posádka právě prostřednictvím dotykových obrazovek komunikovat prakticky s celým světem.

Koncept je podle aktuální módy poháněn elektřinou a čtveřice elektromotorů s celkovým výkonem 400 kW (536 k) roztáčí všechna čtyři kola. Sibylla se 100kWh baterií zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,5 s, může dosahovat rychlosti přes 200 km/h a na jedno nabití ujede až 450 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)