Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley 3 Litre: První tovární účastník 24 hodin Le Mans

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
London Classic Car Show nabídne již tradičně jedinečnou přehlídku jedinečných vozů a jednou z hlavních hvězd této akce se stane zástupce prvního továrního týmu značky Bentley.

London Classic Car Show je již tradičně pořádána ve druhé polovině února a letos se uskuteční v termínu od 18. do 21. února. Návštěvníci se jako každý rok mohou těšit na přehlídku úžasných klasiků od lidových vozítek až po vzácné luxusní a sportovní vozy.

Letošní ročník nabídne několik témat od evoluce supersportovních vozů přes soutěžní speciály skupiny B až po expozici věnovanou McLarenu F1. Všechny tyto výjimečné vozy je ovšem připraven zastínit Bentley 3 Litre.

Klasický závodní automobil s třílitrovým čtyřválcem o výkonu okolo 66 kW (90 k) pod kapotou, číslem šasi 1138 a registrační značkou MH 7580 sice není první vozem, který reprezentoval značku Bentley v roce 1923 ve slavné čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans a není ani vítězem z roku 1924, ale přímo na něj navazuje a byl prvním vozem továrního týmu v roce 1925, zatímco v předchozích letech mířily do Francie soukromé vozy.

Navíc právě v roce 1925 bylo 24 hodin Le Mans poprvé startováno pro řadu následujících let tradičním způsobem, kdy vozy musely odstartovat s nasazeno střechou a teprve po ujetí dvaceti kol ji mohli jezdci složit a dotankovat palivo.

Tento konkrétní Bentley 3 Litre se startovním číslem 10 sice tehdy nebyl příliš úspěšný, protože musel odstoupit již v 19. kole. Důvodem bylo právě pravidlo ujetí dvaceti kol s nasazenou střechou. Ta totiž výrazně zvyšovala spotřebu paliva a startovnímu číslu 10 bohužel došel benzin.

Neúspěch v Le Mans se naštěstí nijak negativně neprojevil na dalším osudu tohoto vozu a Bentley jej využíval jako předváděcí automobil. Následně byl ještě ve dvacátých letech prodán a jeho majitelé jej v běžném provozu využívali až do sedmdesátých let. Tehdy například při jedné z akcí značkového klubu zvládl ujet více než 1000 mil během jediného dne.

Na přelomu dvacátého a jednadvacátého století prodělal Bentley 3 Litre s registrační značkou MH 7580 důkladnou renovaci, o níž se postaral William Medcalf. V roce 2005 pak získal ocenění „Car of the Show“ během přehlídky elegance majitelů vozů Bentley v Hatfield House.

Svou perfektní kondici pak vzácný Bentley předvedl v roce 2013, když s ním William Medcalf a Paul Carter absolvovali nonstop čtyřiadvacetihodinovou jízdu na závodním okruhu v Portimao a zahálet nebude ani v letošním roce, kdy svou sezónu začíná právě na London Classic Car Show.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Dylan McKay
6. 2. 2016 22:46
Re: Nádhera
Pravda :yes: