Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley: Design produkčního SUV bude pozměněn

David Bureš
Diskuze (18)
Bentley začne své první SUV prodávat nejspíše v roce 2015, do té doby změní jeho tvary, aby se lišilo od studie EXP 9 F.

Vzhled v Ženevě představeného konceptu EXP 9 F mnozí nazývají šokující a automobilka z Crewe na tuto kritiku okamžitě reaguje, rozhodla totiž, že podobu auta před zahájením jeho prodeje pozmění. Sériové SUV od Bentley má dostat tradičnější proporce vozů kategorie SUV a méně retro prvků.

Velké kulaté hlavní světlomety a mlhová světla automobilu nicméně zůstanou, u sériového vozu však budou zřejmě hlavní světlomety menší.

Automobil byl navrhován tak, aby uspokojil požadavky zákazníků z Číny, Ruska a Středního východu, proto má dlouhý rozvor, který zvětšuje prostor pro nohy cestujících sedících na zadních sedadlech.

Právě v těchto částech světa má být zájem o SUV od Bentley vůbec největší. Sériový vůz by mohl stát asi 150.000 liber (cca 4,4 milionu korun).

EXP 9 F je postaveno na platformě, kterou v budoucnu mají využit i další velká SUV z dílny VW Group – mimo jiné nové generace Audi Q7 a Porsche Cayenne. Na stejném základu by měl být postaven i koncept chystaného SUV od Lamborghini.

Pod kapotou konceptu pracuje dvěma turbodmychadly dopovaný šestilitrový dvanáctiválec s uspořádáním válců do W, který je se všemi čtyřmi koly spojen osmistupňovou automatickou převodovkou. Jeho výkon by se měl pohybovat někde kolem 600 koní, točivý moment by pak měl vrcholit hodnotou přibližně 800 Nm.

Sama automobilka o novém SUV tvrdí, že už na první pohled je nepochybně Bentley, avšak takové, jaké tu ještě nebylo. Model sdílí některé designové prvky se svými bratříčky Mulsanne a Continental, oproti nim však zákazníkům nabízí progresivnější přístup ke tvarům vozu. Co naplat, celek je navržen tak, že se EXP 9 F svojí přídí podobá čínskému konceptu Geely Englon SC7-RV.

Jméno pokračuje v tradici pojmenovávání experimentálních vozů, zajímavostí je však písmeno "F". To by, pravda, mohlo znamenat opravdu mnohé, podle oficiální tiskové zprávy jde ale o slovo "Falcon" (sokol). Tento elegantní rychlý dravec měl údajně posloužit jako zdroj inspirace při navrhování některých linií.


David Bureš
Diskuze (18)
12. 3. 2012 22:21
To je hnusne
Jak nepodarena kopie Porsche Cayenne z dilny cinskych designeru :-!
12. 3. 2012 21:04
Re: Brrrr!
Tenhle jo, ale "táta" Range se už prestiží i výbavou celkem vyrovná, navíc podle toho, jaký posun zaznamenala vlastně celá výrobní řada LR/RR po přesunu k Tata group, tak se máme u nového velkého RR na co těšit... ;-)
12. 3. 2012 20:03
Re: Brrrr!
Vis, ze RR je ponekud nize, ze jo?
12. 3. 2012 20:00
Re: staci len pozmenit a poopravit svetla
Interier taky.
Co ten stredovy display?
Vypada to, ze si tam nekdo na chvili odlozil Nintendo...
A dreveny volant?
To je kyc velky jako...jako...cepetka v kombajsu >:D
12. 3. 2012 19:20
Re: Zbytečné starosti kritiků
Ber to tak:
Ja treba na Bentley taky nemam. Je to takovy nedostizny vrchol potravniho (automobiloveho) retezce. Top materialy, top technika a top design. Sen snu.
Eso vsech es.
A ted vypotej tohle... :no:
No nic, i mistr se muze utnout...