Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bertone zkrachoval, slavné designérské studio skončí

Michal Fokt
Diskuze (34)
Jedno ze tří nejslavnějších italských designérských studií se stane už pouze součástí historie. Za ukončení činnosti mohou obrovské dluhy.

Automobilky se v posledních letech stále více spoléhají na vlastní designéry a ubylo také vozů, vyráběných víceméně zakázkově u menších karosáren, takže zavedeným designérským studiím rapidně ubylo práce. Nejdříve se položil Giugiarův Italdesign, jenž ovšem zachránil koncern Volkswagen, nyní zvoní hrana firmě Bertone, o kterou ovšem bohužel nikdo zájem nemá.

Designcentrum, které vytvořilo vozy jako Lamborghini Miura, Lancia Stratos, Lamborghini Countach, Alfa Romeo Giulia GT nebo nověji Citroën XM, ZX a Xantia, Lamborghini Diablo, Opel Astra Coupe nebo Alfa Romeo GT už v minulosti několikrát mělo finanční problémy a změnilo majitele, ale nyní to vypadá opravdu špatně.

Vloni sice Bertone vydělal 20 milionů euro, zejména díky zakázkám z Číny, ale dluhy z předchozích let jsou tak velké, že už je situace neudržitelná. Britský Autocar tvrdí, že zbývající zaměstnanci nedostali plat už šest měsíců a věřitelé se s designcentrem soudí kvůli nezaplaceným pohledávkám. Přednedávnem proběhly zprávy, že probíhají jednání s různými firmami o převzetí, ale podle všeho zkrachovaly. Žádná další automobilová ikona se stylizovaným "b" už tedy nejspíš nikdy nevznikne...

Michal Fokt
Diskuze (34)
18. 3. 2014 14:43
Re: Tak splácat po Calibře
Já se taky svez závodní Deltou Integrále a neprezentuji to diskusně jako součást mého vozového parku. >:D
18. 3. 2014 09:41
Věčná škoda...
Studia Bertone je hrozná škoda, byla to opravdu jedne ze tří nejlepších firem na svět v oboru automobilového designu.
P.S. Naprosto nechápu, jak může český motoristický novinář v takovémto článku opomenout Škodu Favorit, to je prostě ostuda... :'-( :no: :no: :no:
18. 3. 2014 08:58
Re: RIP Bertone
Divná doba- také jsem nad tím sem tam přemýšlela- co se to s lidmi (minimálně v ČR) stalo- dříve se ženám líbila vkusná malá autíčka, co měla styl, muži snili o silných krásných sportovních vozech, dnes???? Škoda mluvit... nedávno si u nás slepice notovaly jak úžasné a překrásné auto je Hyundai ix 35- tak jsem si posteskla, že doba, kdy ideálem slepiček byly BMW X5 a Audi Q7 byla vlastně ještě celkem dobrá...
Avatar - Stejsn
18. 3. 2014 08:55
Re: Bertone a Alfa....
A taky Fiat Ritmo :'-(
18. 3. 2014 08:08
Re: Tak splácat po Calibře
>:D :yes: