Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Český tuzing: Vybrali jsme ty nejhorší úpravy, na jaké u nás narazíte

David Bureš
Diskuze (62)

Realita garážových úpravců je někdy dost šílená. Mnohá díla posměšně nazývaná jako tuzing opravdu stojí za to.

Tuning, to je pro mnohé fanoušky automobilů životní styl, různě upravené vozy jim zkrátka nedávají spát a chtějí také takový. Jenže ne všechna díla garážových „umělců“ dopadnou tak jako naleštěné speciály těch nejlepších mistrů. Pro takové vozy se už vžilo posměšné označení tuzing. To nejlepší z něj (tedy spíše to nejhorší) si prohlédněte v přiložené fotogalerii.

Tuzing má několik stylů, v každém případě to jsou však ty upravené vozy, které se zkrátka moc nepovedly, ať už zpracováním nebo vzhledem. Některé jsou jen naleštěná bída, jiné zase naprostým kýčem. To si ale samozřejmě jejich autoři a majitelé nemyslí, ba naopak se svými dílky často chlubí na různých tuningových srazech.

Někde stačí jen málo, množství tuzingu jsou postarší, vlastně obyčejná auta, ozdobená různými serepetičkami, chromovanými lištičkami tu a tady, rychlými pruhy nebo různými nálepkami. Když se ale „tuzer“ rozjede, je to rázem obří roura výfuku, nepřehlédnutelný spoiler na zádi, nový nárazník, světla z jiného auta a klidně i další úpravy. Výsledkem je tak něco, co s dřívější octavií, escortem nebo třeba golfem má už jen pramálo společného.

U tuzingu přitom v naprosté většině případů jde jen a pouze o efekt, nikoliv funkci. Vyšší výkon motoru nebo silnější brzdový systém u těchto úprav vůbec nehledejte, byť by se to podle toho sportovního stylu mohlo zdát, maximálně autor sníží trochu podvozek, aby si to pěkně sedlo. A zmíněná křídla? Ta jsou jen na okrasu, spíše než aby zvýšila přítlak na zadní nápravě, tak ještě zhorší aerodynamiku takového vozu.

V našem přehledu tuzingu převzatého z fotek na facebookové stránce Tuzing jsou výhradně vozy z českých luhů a hájů, kde má tento styl dlouholetou tradici. Omezená nabídka aut v dobách socialismu znamenala, že se mnozí majitelé chtěli trochu odlišit, přičemž jim nezbývalo než sáhnout po nějaké té nálepce nebo chromované lištičce. Škoda, že si po revoluci nevšimli, že nabídka je už pestřejší a že se dá svým automobilem odlišit i jinými způsoby.

Nemyslete si ale, že je to záležitost jen českých kutilů. Podobné ohavnosti najdete také v Rumunsku, Rusku nebo ve Velké Británii. Nevkus zkrátka najdete po celém světě... Nebo se vám snad některé z aut ve fotogalerii líbí? Jestli ano, neváhejte nám sdělit váš názor v diskuzi pod článkem. Třeba díky vašemu komentáři oblibu tuzingu konečně pochopíme.

David Bureš
Diskuze (62)

Doporučujeme

Avatar - yarda
18. 7. 2021 07:23
Auta s páskem vpředu vpravo dole.
Nevíte někdo, co to má za význam?
https://debaty.net/files/90594-prouzek-jpg
BTW: Ta auta s plechovými "spoilery" vzadu (všiml jsem si asi třech) bych obeslal na mimořádnou technickou kontrolu a techničáky od nich bych tam strčil do mlejnku na maso. Pokud by se tohle někde otřelo o chodce, tak by to vypadalo na velmi těžká zranění.
Avatar - Naughtilus
8. 7. 2021 07:50
Jo! Čím víc znáčků, tím víc VRS!
Ale za mne teda, co se týče pobavené reakce, vede ta AudinKA, Multipla s madlem od vany, a škodovka ala Mad Max, či spíše Šialeny Bača.

Zbytek je spíše na znechucené kroucení hlavou.
Avatar - Roland Von Wagen
6. 7. 2021 08:07
Je to jako s tetováním nebo pervitinem.
Jednou začneš a už v tom lítáš. Jinak je ten článek po pěti letech o něco doplněný?
5. 7. 2021 19:38
Re: Majitele
Aby ses mohl někomu posmívat? :no:
Avatar - palix
5. 7. 2021 17:17
Re: Aktuální
Tiež sa mi z falošných koncoviek "ježia chlpy" :-!
Keby to malo auto ako Dacia, tak nič proti. Ale majú to aj Mercedesy - minimálne nejaký náznak.
V tomto trende je najlepšia Mazda - buď má viditeľné výfuky, alebo sú skryté - žiadne falošné veci...