Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bitcoin dobývá automobilový svět. Za módní kryptoměnu už koupíte Lamborghini i Rolls-Royce

David Bureš
Diskuze (4)

Stále více firem začíná přijímat platby v bitcoinech, což začíná platit i pro automobilové prodejce. Někteří prodávající už dokonce žádají výhradně platbu v této kryptoměně.

Bitcoin, jen málokteré slovo aktuálně hýbe světem jako tahle virtuální měna, decentralizovaný měnový systém fungující výhradně pomocí internetu. Zatímco někteří zoufají, že bitcoiny nenakoupili v době, kdy měly ještě nízkou hodnotu, jiní prohlašují, že je to jen nafouknutá bublina, která brzy praskne. Buď jak buď, bitcoin začíná dobývat i automobilový svět.

Ano, je to tak, za své nakoupené nebo „vytěžené“ bitcoiny si už můžete koupit i automobil. Stále více prodejců začíná přijímat platby v této kryptoměně. Nemluvíme přitom jen o nadšencích prodávajících své čtyřkolové miláčky, třeba mediálně proslavených prodávajících McLarenu 720S a Rolls-Roycu Ghost, kteří žádali platbu jedině v bitcoinech, ale i oficiálních prodejcích.

V Americe to je třeba Lamborghini Newport Beach, oficiální prodejce vozů ze Sant‘ Agaty sídlící poblíž Los Angeles. Ten přijal první platbu bitcoiny už v roce 2013, tehdy ale ještě po zákazníkovi vyžadoval jejich výměnu za americké dollary. Letos se to ale už změnilo a zastoupení skutečně přijímá platby v kryptoměně, a to prostřednictvím platební služby BitPay. V celých Spojených státech přitom funguje jen několik autodealerů akceptujících tuto měnu.

U nás platby bitcoiny přijímá například internetový obchod Alza, který ve své nabídce má i několik elektromobilů. Konkrétně jde o vozy Tesla (Modely S, X i 3) nebo BMW (i3). Alza přitom počítá s tím, že v blízké budoucnosti začne přijímat platby také v dalších kryptoměnách, litecoin nebo ethereum, které po boomu bitcoinu také vzrůstají na oblibě. Bitcoiny přijímá rovněž internetový prodejce Fair Play Auto, nabízející přímý prodej aut bez prostředníků, nebo Electric Park, půjčovna elektromobilů.

A jak se dá vůbec bitcoinem platit? Ve výsledku to není nic náročného, pořídíte si peněženku, buď softwarovou (aplikace v mobilu jako CoinDesk, Mycelium), nebo hardwarovou (např. český výrobek Trezor) a následně už platíte vlastně jako v internetovém bankovnictví. V obchodech lze při tom snadno využít QR kódů. Peněženka vygeneruje unikátní adresu sloužící podobně jako číslo bankovního účtu, platba pak proběhne tak, že zadáte požadovanou částku a adresu příjemce. Transakce proběhne celou sítí, v rámci čehož je potvrzena a oznámená celé síti uživatelů.

Musíte však počítat s tím, že za transakci platíte poplatek v řádu desítek korun, který vám většina peněženek naúčtuje automaticky. Transakce zpracovávají tzv. mineři, k nimž se tyto poplatky dostávají. Jde o to, že když se sejde velké množství transakcí podaných v jednu chvíli, transakce bez zaplaceného poplatku jsou vyřízeny jako poslední. To může znamenat pozdržení transakce, nebo dokonce její nezpracování. Zaplacení vyššího poplatku si tedy zajistíte dřívější zpracování transakce.

Řešením je samozřejmě i výměna virtuální měny za běžnou ve speciálních bankomatech. A tak už můžete přemýšlet o tom, co si za své bitcoiny koupíte. V době psaní článku měl jeden bitcoin hodnotu bezmála 19.000 dolarů (podle burzy), což odpovídá 413.000 Kč. Za jediný bitcoin si tak aktuálně můžete pořídit Škodu Fabia s 1.0 TSI (81 kW) ve variantě Monte Carlo nebo třeba Renault Mégane s 1.2 TCe (97 kW) ve verzi Zen a ještě vám zbude pár tisícovek na benzin...

David Bureš
Diskuze (4)
10. 1. 2021 15:34
Bitcoin
Já si také myslím, že bitcoin bude jednou něco velice cenného a jestli si někdo myslí opak, tak jen aby časem nelitoval něčeho, co mu v počátku přišlo jako nezajímavá věc, která nemá budoucnost. Ostatně to může docela dost dopadnout tak, jako to kdysi bylo s internetem, jakožto technologií pomalou tak, že se jí nedají posílat ani obrázky přes mail :-))) Přečtěte si něco o něm zde - http://investitura.cz
13. 12. 2019 18:56
Re: ...
Taky se mi vybavil ten epickej deal, kdy si někdo kupil díky Bitcoinu Lambo za pár tisíc - https://investplus.cz/…este-neni-pozde/ . Pro Bitcoin je ale příznačný i ten druhej deal, kterej je v článku uvedenej - nákup pizzy za 1,6 miliardy korun.
29. 9. 2019 18:29
Re: ...
Nepříjde mi to zas tak mimo :). Za chvíli to bude stejně nevyhnutelně blízko pro všechny firmy a země https://www.businessinsider.com/…tore-map-2013-12 a je to aktuální i pro EU https://finex.cz/…it-kryptomenami/ :).
Jinak koupit si Lambo je opravdu příznačné :D :).
19. 12. 2017 15:50
...
No jeste abyste se na tomhle tematu neprizivili, jestli neco burzy potrebujou, tak jsou to novacci hystericky vybirajici svoje uspory pri kazdym zakolisani kurzu.
A co se toho kurzu a Fabii tyce, v 15:48 je to 406k CZK, takze uz na benzin nebude.

PS: Za BTC se kupujou zasadne Lamba