Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bloodhound SSC: Premiéra budoucího nejrychlejšího automobilu na letecké přehlídce ve Farnborough

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Projekt nejrychlejšího automobilu planety Bloodhound SSC má za sebou další fázi: výrobu modelu ve skutečné velikosti.

Lidé kolem bývalého světového rekordmana Richarda Nobleho to myslí s překonáním rychlosti 1000 mph (tedy 1609 km/h) opravdu vážně a uštědřil další tvrdou ránu všem posměváčkům a hnidopichům. Projekt odstartoval před dvěma lety, sice se poněkud opozdil, ale nyní je konečně na světě model v měřítku 1:1, tedy ve skutečné velikosti. Poprvé jej bylo možné vidět 19. července 2010 na letecké přehlídce ve Farnborough.

Maketa je dlouhá 12,8 m a má již takřka definitivní aerodynamiku, která byla testována . Tým vedený Ronem Ayersem zkoušel, jak by se měl vůz chovat až do rychlosti 1050 mph (1690 km/h) a hlavně, kudy bude proudit vzduch. Model v životní velikosti byl vyroben z polystyrenových bloků, které byly rozřezány na jednotlivé pláty. Ty byly spojeny do tuhého celku pomocí skleněných vláken, laminátu a resinu (modelářské pryskyřice). Výrobu měly na starosti firmy CHW Composites a Mike Home Design z ostrova Wight. Poté byla maketa nalakována u Aero-Composites, rozdělena na tři sekce a dopravena do Farnborough. Drobečekváží 950 kg, plně funkční Bloodhound SSC by měl mít asi 6 tun.

Do života byl uveden rovněž počítačový simulátor jízdy, který si mohou vyzkoušet vybraní jedinci. Minulý týden byla také dokončena série testů proudového motoru Eurojet EJ200, který jinak slouží v letadle Eurofighter Typhoon. 1,5 tuny vážící agregát poskytuje maximální tah 90 kN bez jakýchkoli problémů. Nadzvukový bolid bude hnát k rychlosti 300 mph (přes 480 km/h), kdy se uvede v činnost raketový motor s tahem 122 kN. Celá soustava tedy bude mít 212 kN. Pro představu, tato hodnota představuje ekvivalent 99 360 kW (135 000 k), tedy zhruba 180 současných monopostů F1.

Bloodhound SSC se pokusí o překonání tisícimílové hranice v roce 2012 v jihoafrickém Hakskeen Pan v provincii Northern Cape. Uvnitř bude sedět opět stíhací pilot RAF a současný nejrychlejší muž planety Andy Green. Na maximální projektovanou rychlost 1000 mph (1609 km/h) by se mělo supersonické monstrum dostat během 42 vteřin.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Special-line
21. 7. 2010 15:30
Rychlost
Spíš by mě zajímalo jaká je max. dosažená rychlost automobilu s pístovým motorem a pohonem kol. Tyhlety tryskáče mě nikdy moc za srdce nechytly ;-)