Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Concept 6 Series Coupé: Velké kupé z Mnichova

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (29)
BMW si pro letošní pařížský autosalon připravilo koncept 2+2 místného dvoudveřového vozu. Je to zatím sice jen studie, ale o vzhledu nového šestkového kupé už nikdo nepochybuje.

Současné kupé BMW řady 6 mělo svou premiéru na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 2003 a v roce 2007 prodělalo důkladný facelift. Nyní je tedy čas na obměnu. O místo na slunci se hlásí nová generace.

Prozatím ji BMW představí pouze prostřednictvím konceptu. Podle zvyklostí mnichovské automobilky z posledních let můžeme očekávat, že sériové provedení se již příliš lišit nebude.

BMW Concept 6 Series Coupé sice nastoupí na místo po současné řadě 6, ale automobilka ve svých tiskových materiálech uvádí, že její vzhled je inspirován klasickými velkými kupé ze sedmdesátých let. Design novinky má odkazovat na oblíbenou první generaci řady 6 z let 1976 až 1989 a starší modely 3.0 CSL, 3.0 CSi, 3.0 CS, 2000 CS a 3200 CS.

Ve srovnání s odcházející řadou 6 působí design konceptu pro Paříž mnohem uhlazenějším dojmem, který skutečně některými liniemi připomíná své prapředky ze sedmdesátých a šedesátých let. Zároveň ovšem navazuje na styl současné řady 5 (F10), jejíž dobrá prodejní čísla dokazují správnost aktuálního designového směru.

Zásadní novinkou na této šestce jsou hlavní světlomety. Poprvé u BMW jsou kompletně složeny ze světelných diod. Základ tvoří dvě dvojice kruhů na každé straně, v jejichž středech jsou potkávací a dálková diodová světla s funkcí adaptivního natáčení. Pás diod ve spodní části hlavních světel má funkci směrovek, samostatné pásy ve spodní části nárazníku slouží jako mlhovky. Zadní světla ve tvaru písmene L obsahují moderní trubicové diody.

Podobně jako exteriér i interiér konceptu působí dojmem, že je připraven pro sériovou výrobu. Pozornost si zde zaslouží střední část palubní desky, která je lehce natočena k řidiči, tak jak tomu bylo u BMW před tím než nastoupil Chris Bangle. Na vrcholu natočené střední části palubní desky je umístěn 10,2palcový displej multimediálního systému iDrive a součástí výbavy konceptu je head-up displej a audio systém značky Bang&Olufsen s 16 reproduktory.

BMW sice spolu se sérií fotografií konceptu vydalo i rozsáhlou tiskovou zprávu věnovanou designu. O technice ukryté pod karoserií taktně mlčí. Sériové provedení dostane komponenty podvozku a pohonné jednotky z řad 5 a 7.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (29)
Avatar - ericho33
10. 10. 2010 23:51
Re: Tak takhle ano
Plný súhlas! Až na tú X6... Nemôžem si pomôcť, ale mne sa tá "obludná" beštia neskutočne páči. A za toto kupátko :yes: :yes: :yes:
Avatar - HitmanPB
24. 9. 2010 21:15
Re: Kokečne aj zvuk bude super
Ani mňa nie >:-[]
Avatar - white label
23. 9. 2010 23:04
Re: Kokečne aj zvuk bude super
Tak že by tam byl BO dokonce sériově mě opravdu nenapadlo... ;-)
Avatar - HitmanPB
23. 9. 2010 22:44
Re: Kokečne aj zvuk bude super
V sériovej výbave určite nebude, ale dúfam, že v príplatkovej áno. Cena bude určite veľmi zaujímava. V audi je to tuším cca 11000 EUR.
Samozrejme, že sa platí aj za značku, ale v High Ende je to normálka.
Sú to malé série a starostlivo vyberané súčiastky. Ak sa o túto oblasť zaujímaš, vieš o čom hovorím.
Čo sa týka zvuku, určite bude excelentný.
Nechajme sa prekvapiť.
Avatar - white label
22. 9. 2010 17:07
Re: Kokečne aj zvuk bude super
Je to zatím studie, jestli bude BO i v běžné nabídce je otázka.
Jinak je ale kvalita zvuku v autě spíš otázka ceny, než konkrétní značky audia... i HK (a další) by jistě za podobné peníze postavili stejně kvalitní zvuk, jako BO, navíc u BO se platí z velké části za exkluzivní design, spoustu produktů řeší jen dodavatelsky + design a nálepka BO...