Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Projekt SARTRE vstupuje do poslední fáze (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
V rámci projektu SARTRE byly úspěšně provedeny testy s několika vozidly vedenými nákladním automobilem řízeným profesionálním řidičem.

V rámci projektu SARTRE je konvoj vozidel představován jako řada vozů, ve které je profesionální řidič v prvním vozidle těsně následován několika dalšími vozy.

Každý z těchto vozů měří svůj rozestup, rychlost a směr a upravuje je vzhledem k před ním jedoucímu vozidlu. Všechna vozidla jsou zcela oddělena od ostatních a mohou řadu kdykoliv opustit. Nicméně při zařazení do konvoje mohou řidiči odpočívat nebo se věnovat jiným činnostem, zatímco se konvoj pohybuje vpřed ke svému vzdálenému cíli určení.

Volvo Trucks nyní oznamuje, že byly úspěšně provedeny testovací jízdy s nákladním vozidlem následovaným trojicí osobních automobilů. Během těchto testů se kolona pohybovala rychlostí až 90 km/h a automobily mezi sebou automaticky udržovaly mezery do 6 metrů. V rámci testů a simulování běžného provozu se automobily do kolony bezpečně připojovaly i z ní vyjížděly.

Zhruba před rokem byla uzavřena část testů, při nichž bylo nákladní Volvo FH, sledováno pouze jediným vozem Volvo S60. Během těchto testů se mohl řidič osobního vozu věnovat například čtení novin, zatímco jeho vůz plynule reagoval na vedoucí nákladní Volvo. Oba vozy během testu předváděly rozjezd, zpomalování i změnu směru.

Konvoj vozidel má přinést zlepšení v několika směrech. Především se jedná o oblast bezpečnosti dopravy, protože minimalizuje vliv lidského faktoru, který je příčinou nejméně 80 % všech silničních nehod.

Zadruhé snižuje spotřebu paliva a tím i emise CO2 až o 20 procent. Je pohodlný i pro řidiče následujících vozidel, protože jim uvolňuje čas pro provádění jiných činností, než je řízení vozu. A protože vozidla jedou cestovní rychlostí po dálnici s dodržováním rozestupů jen několika málo metrů, může konvoj vozidel také zabraňovat dopravním zácpám.

Vývoj této technologie už významně pokročil, takže bude pravděpodobně schopna zavedení do výroby už za několik málo let. Samozřejmě se nepočítá s tím, že se budeme po dálnicích pohybovat ve všech pruzích v konvojích vedených nákladními vozy.Mohlo by být, ale možné je využívat v pomalých dálničních pruzích, kdy by se například řidiči, kteří si chtějí odpočinout aniž by zastavili nebo potřebují vyřídit různé pracovní záležitosti, mohli do těchto konvojů zařadit.

Tím, co si může vyžádat delší dobu, je přijetí těchto konvojů veřejností a nezbytné zákonné předpisy, protože 25 vlád EU musí přijmout podobné zákony. I na tom se již pracuje a vznikají studie využití stávající evropské infrastruktury. Zároveň probíhají jednání expertů na techniku s politiky, zákonodárci a výzkumníky bezpečnostního provozu.

SARTRE je zkratka ze Safe Road Trains for the Environment (Bezpečné silniční vlaky chránící životní prostředí). Projekt SARTRE, částečně hrazený Evropskou komisí pod 7. rámcovým programem EU, je řízen společností Ricardo UK Ltd a využívá spolupráci těchto dalších spolupracujících společností: Idiada and Robotiker-Tecnalia ze Španělska, Institut für Kraftfahrwesen Aachen (IKA) z Německa, SP Technical Research Institute ze Švédska a rovněž Volvo Car Corporation a Volvo Technology ze Švédska.

Projekt SARTRE byl formálně zahájen v září roku 2009 a potrvá celkem tři roky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
28. 1. 2012 21:10
Logika
80 % nehod je zaviněno lidským faktorem..takže vymýšlí el. systém, aby si řidič mohl číst noviny a pít kávu a nemusel dávat pozor na cestu ještě víc? Co to je za logiku?
28. 1. 2012 18:12
Re: situace
něco podobného mě taky napadlo...a to ani nemusí být nehoda,ale pouhé přejíždění z pruhu do pruhu,kdy by se cela kolona nevešla do mezery a odhadovat délku celé kolony by asi nebylo uplně na jistotu...
Avatar - eLzyx
27. 1. 2012 21:15
situace
by mě zajímalo, jak si to poradí s následující situací - pojede SARTRE kolona, vedoucí řidič zpozoruje ve svém pruhu nehodu a tak udělá úhybný manévr do levého pruhu. Dokonce se tam vejde. Problém je s vedenými auty - pojedou za tím vedoucím vozidlem? A co když vedle této kolony pojede nějaké auto? Zpomalí tak, aby se vešly?