Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW uvádí i8 Coupé Safety Car pro šampionát formule E

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
BMW během čtvrtého podniku páté sezóny šampionátu elektrické formule E představila i8 Coupé Safety Car v jeho nové podobě.

BMW i8 Coupé je díky svému plug-in hybridnímu pohonnému systému již tradičně využíváno jako zaváděcí vůz v šampionátu elektrické formule E. Nejinak je tomu i v jeho páté sezóně, kterou odstartoval první závod 15. prosince 2018 v Ad Diriyah v Saudské Arábii.

V rámci čtvrtého podniku aktuálního šampionátu elektrické formule E se 16. února letošního roku v Mexiku představilo BMW i8 Safety Car ve své nejnovější podobě v akci. Zásadní změny oproti dosavadnímu provedení se týkají v první řadě barev. Kupé je totiž sladilo s elektrickým monopostem BMW iFE.18.

Při srovnání se sériovým provedením BMW i8 pak vyjde najevo, že zaváděcí vůz se pyšní celou řadou nových aerodynamických prvků od spoileru usazeného pod přídí až po rozměrné přítlačné křídlo na zádi. V případě exteriéru si pak ještě zaslouží zmínku i odlišné řešení zadního okna.

BMW i8 Safety Car se pak od sériového provedení liší i nastavením zavěšení a odpružení kol, upraveným s ohledem na využití na závodních okruzích, karbon-keramickým brzdovým systémem a použitými koly. V interiéru nechybí ochranná klec a dvojice sedadel z modelu BMW M4 GTS.

V případě plug-in hybridního pohonného systému se i8 Safety Car nemá lišit od aktuálního sériového provedení, což znamená, že 1,5litrový přeplňovaný tříválec BMW TwinPower Turbo o výkonu 170 kW (231 k) a točivém momentu 320 N.m spolupracuje s elektromotorem s výkonem 105 kW (143 k) a točivým momentem 250 N.m. Tyto hodnoty umožňují akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,4 s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - speedfred
20. 2. 2019 11:41
Re: Ví někdo jakým způsobem jsou nabíjeny
taky dobrý :yes:
Avatar - Ham.
20. 2. 2019 09:45
Re: Ví někdo jakým způsobem jsou nabíjeny
V zázemí boxů stojí dva kontejnery, které se dopravují na každý závod a v nich je dvojice velkých generátorů poháněných diesely Cummins spalujícími glycerin o výkonu 850kW s možností nabíjet až 20 aut najednou u každého kontejneru.
[odkaz]
Avatar - KANKUNEN
20. 2. 2019 09:13
Ví někdo jakým způsobem jsou nabíjeny
baterky formulí E?