Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Z5: První ovoce spolupráce s Toyotou v roce 2018

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společný vývoj sportovních vozů automobilkami BMW a Toyota má přinést výsledky na obou stranách. V případě mnichovské značky se má jednat o nástupce modelu Z4.

Prozatím poslední informace o výsledcích spolupráce mezi německým BMW a japonskou Toyotou hovoří o vzniku nástupce současného roadster-kupé Z4 a ideovém pokračovateli stále populární Supry.

Nejnovější zprávy ohledně vozu značky BMW přinesl Automobile Magazine. Podle nich se mají v Německu vydat směrem, o němž se hovořilo již v loňském roce. Nástupce modelu Z4, nabízeného v současné generaci od roku 2009, má totiž dostat označení Z5.

Tento nový roadster má být oproti současnému BMW Z4 výrazně více zaměřen na řidiče a poskytovat mu mnohem větší požitek z řízení. Toho má být i přes vyšší číselné označení, vyvolávající dojem většího vozu, dosaženo díky nižší hmotnosti a uložení za přední nápravou blíže ke středu vozu.

V souvislosti s návratem ke sportovnějšímu charakteru, jimž vynikala první generace Z4 a předchozí Z3, se zmiňuje možný návrat k lehké plátěné střeše. Navíc se můžeme údajně dočkat i verze kupé s pevnou střechou, jíž nabízely výše zmíněné starší modely.

Základní pohonnou jednotkou BMW Z5 při jeho vstupu na trh má být přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec s výkonem okolo 135 kW (184 k). Následovat mají verze disponující výkonem 180 kW (245 k) a 199 kW (270 k).

Vrcholným provedením se stane později uvedené Z5 M, jemuž má pod kapotou pracovat řadový třílitrový šestiválec TwinPower Turbo ze současných model M3 Sedan a M4 Coupé, disponující výkonem 317 kW (431 koní).

S těmito motory mají spolupracovat šestistupňová manuální a osmistupňová automatická převodovka, jejichž prostřednictvím budou roztáčena výhradně kola zadní nápravy.

Nejen s ohledem na současné rozšiřování nabídky a snahu vyplnit každou mezeru na trhu se očekává, že se po modelu Z5 postupně dočkáme ještě dvojice menších roadsterů Z1 a Z3. Minimálně menší z této dvojice má stát na platformě UKL a je možné, že jím BMW nahradí Mini Roadster.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - fOE
23. 7. 2014 10:14
Cekani na Godota
Tak nevim, ale Z4 do roku 2018 v produkci temer jiste nevydrzi (9 let?), tak jakepak plany muze BMW mit na preklenuti teto doby? Nemit po 1-3 roky v nabidce zadny roadster by byla kardinalni chyba a nahravka na smec konkurenci (hlavne MB).

@Dinar nebo nekdo dalsi zasveceny: mate nejake podpultove info?