Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brutální crashtest Škody 105: V 50 km/h proti zdi. Dá se tohle přežít? (+video)

Martin Machala
Diskuze (161)
Moderní vozy jsou stále bezpečnější, o čemž nás mimo jiné přesvědčuje také aktivita organizace Euro NCAP. Jenomže, jak je to s výrazně staršími auty? Co třeba taková Škoda 105?

Když jsem se v posledních dnech probíral nejnovějšími výsledky nárazových testů Euro NCAP, vzpomněl jsem si na jednu, dnes už docela fousatou akci, z mých úplných novinářských začátků. Tehdy, přesně před deseti lety, jsme ve Světě motorů přinesli reportáž z vlastního crash testu. Obětí se stala letitá Škoda 105.

Jak to celé dopadlo, netřeba dlouze rozebírat. Z plně funkčního vozu se během chvilky stala hromádka starého železa. Doslova. O závratnou rychlost přitom nešlo, stopětka se rozjela na městskou padesátku. Nutno zdůraznit, že proti pevné překážce, sestávající z betonových kvádrů s celkovou hmotností pětadvacet tun. Chudák stopětka se navíc musela popasovat s přesazeným nárazem. Euro NCAP sice do nedoformovatelné překážky bourá také, ovšem sto procenty přídě, což je přeci jen o něco šetrnější metoda.

Testovaná stopětka z roku 1988 přitom byla v docela dobré kondici, třeba koroze se na červeném kousku objevovala pouze sporadicky. Ani takový slušně zachovalý kousek by ale posádce nebyl moc platný, náraz by řidič se spolujezdcem přežili jen těžko. „S největší pravděpodobností by utrpěli zranění neslučitelná se životem,“ řekl jeden z tehdejších lékařů záchranné služby, který byl crash testu přítomen.

Výsledky jsou to rozhodně alarmující i po deseti letech. Dnes už sice testované řadě Škodovek nepatří v registracích první místo (jako tomu bylo v roce 2005), v top ten ji ale najdeme pořád. S bezpečnou rezervou, „stodvácám“ totiž s počtem lehce přes sedmdesát tisíc vozů patří sedmé místo…

Martin Machala
Diskuze (161)
13. 12. 2015 09:09
crash test
Ono po nározu se rozletí každy auto...proč zrovna škodovka 30 let stará.to klidne muže i golf passat tam dneska pomalu neni žadny plech plastové popelnice >:D >:D >:D
Avatar - _Karel_
10. 12. 2015 21:18
Re: konecne se zacn snad neco dit
:yes:
10. 12. 2015 15:24
Re: smysl článku
>:-[] tak se nam zase priste pochlub grazle jak si nekde podvadel a korumpoval

jakpak se bude projevovat to ze ti dosla trpelivost? budes za jeste vetsiho blbecka?

10. 12. 2015 15:00
Re: smysl článku
Ne ty seš fakt beznadějně tupej magor. Já se osobně divím, že si s tebou nějaká ženská vůbec pořídila děti. Protože s takovým volem jako seš ty dlouhodobě doma fungovat to si nedovedu představit. Já mám s blbejma lidma trpělivost, ale s tebou už mi došla. V klidu zdechni s vědomím, že jsem ten největší gauner a kriminálník pod sluncem jestli ti to udělá dobře, ale mě už diskuze s tebou skutečně nebaví. Seš tak tupej, že motáš dohromady nesouměrnost brzd a ruční brzdu, ale co od tebe taky čekat. Běž si radši vychovávat svoje děti prachama ty stárnoucí Rotchilde.
Avatar - Ji/Ri
10. 12. 2015 13:51
Re: a ted si vemte, ze udelate chybu
>:D >:D >:D