Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti Divo oficiálně. Dražší Chiron, který nejede tak rychle

David Bureš
Diskuze (18)
Poprvé od příchodu Veyronu Bugatti opět nabízí dvě různé modelové řady. Divo využívá základ v Chironu, včetně jeho motoru o výkonu 1.500 koní.

Napjatě očekávaná novinka Bugatti je tady. Dopředu avizovaný model Divo se světu představil v průběhu letošního automobilového týdne v kalifornském Monterey. Přestože vůz pojmenovaný po dvojnásobném vítězi závodu Targa Florio Albertu Divovi stojí pět milionů eur, tedy nějakých 125 milionů korun, jeho produkce je již vyprodaná.

Za své peníze přitom majitelé dostanou hodně extrémní stroj. Divo sice využívá základ v Chironu, na jeho karoserii byste to ale rozhodně nepoznali. Jeho vizáž s novými světly nebo přepracovanou střechou je totiž mnohem agresivnější, a to kvůli jeho zaměření. Jestliže Chiron byl navržen pro co nejvyšší maximální rychlost, u Diva šla o co nejlepší schopnosti v zatáčkách. Jde přitom v tomto směru ještě mnohem dál než na jaře představený Chiron Sport.

Video se připravuje ...

„Divo je výrazně schopnější, co se týče bočního zrychlení, agility a schopnosti zatáčet. Divo je postaveno pro zatáčky,“ říká o novince prezident Bugatti Stephan Winkelmann s tím, že po převzetí vedení značky rychle pochopil, že zákazníci očekávají takový model.

Rozhodl se tak oživit někdejší karosářskou tradici Bugatti, kdy na jednom technickém základě vznikly zcela rozdílné vozy, s různou podobou. To platí i pro Divo, které využívá technický základ v Chironu. Stejný zůstává také motor, čtyřikrát přeplňovaný osmilitrový šestnáctiválec o objemu osmi litrů naladěný na 1.500 koní (1.103 kW).

Větší zaměření na jízdu v zatáčkách však znamená, že Divo z hlediska maximální rychlosti není tak rychlé jako Chiron. V jeho případě je totiž maximálka omezena na 380 km/h. Zároveň ale řidiči mohou využít o 90 kilogramů vyššího přítlaku, díky němuž auto dosáhne bočního přetížení o síle 1,6 g. Z 0-100 km/h novinka zrychlí za 2,4 sekundy, stejně jako Chiron.

Nová karoserie zaměřená na lepší aerodynamiku, jejíž důležitou součástí je rozšířené křídlo na zádi, ale není jedinou změnou oproti výchozímu autu. Zapracovalo se i na podvozku a zavěšení, hbitosti v zatáčkách pomáhá i nižší hmotnost. Ta se proti Chironu snížila o 35 kilogramů. Naopak interiér zůstává hodně podobný jako u Chironu. Je tu však upravený volant čalouněný alcantarou nebo sedačky s větší boční oporou.

Výroba Bugatti Divo je striktně omezená na 40 postavených kusů. Winkelmann přitom přiznává, že se prodaly okamžitě, hned po první soukromé prezentaci auta potenciálním klientům.

David Bureš
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - Emel
27. 8. 2018 16:33
Re: Krásná věc ale...
Mluvilo se o motoru vpředu (i koncept ho má vpředu). Spekulovalo se o využití MSB platformy vyvíjené pro Bentley. Osobně bych ale byl překvapený, pokud by to v dnešní době vyjelo bez nějaké elektrifikace. Jinak taky zaznělo, že se s výrobou počítá až po ukončení produkce Chironu... což po pravdě nevím jak vychází časově.

[odkaz]
Avatar - wakantanka
27. 8. 2018 15:54
Re: Krásná věc ale...
Otazka vsak je, kam by dali v tej limuzine ten monstermotor. :-) ak by bola technika z Chironu. Ci by to len natiahli a pridali par dveri?
27. 8. 2018 15:02
Re: Krásná věc ale...
Já myslim, že povedená hrubička ne? A vůbec já můžu, já se tim neživim >:D
Avatar - Emel
27. 8. 2018 13:06
Re: Krásná věc ale...
No uvidíme. Zdálo se, že CEO je myšlence limuzíny osobně nakloněný, bylo by fajn vidět, že někde chystají něco jiného než SUV. Zřejmě by se dal čekat nějaký redesign směrem k Chironu... a spekulovalo se o jménu Royale. Mám ale obavu, že v post-dieselgate době z toho nic nebude.
Avatar - Emel
27. 8. 2018 12:53
Re: Krásná věc ale...
Jestli vyděláš na třech prodaných kusech o pár milionů víc tě asi nevytrhne, podle mě jde i u těch limitek primárně o PR, aby bylo o Bugatti a potažmo o koncernu slyšet.

Krize ne, Galibier byl představený už po krizi. Mám pocit, že spíš pak napřeli síly směrem k Chironu a limuzínu dali k ledu... ale ne že by to vysloveně uzavřeli, co si pamatuju tak se ještě nedávno mluvilo o výrobě s technikou Chironu.